Oväntade dragen – hyllning till Trump

Första gången på 130 år: Är en stor beundrare

Foto: TT
SPORTBLADET

Vi har inte sett en sådan öppning i en VM-match i schack på 130 år.

Men världsettan Magnus Carlsens dammade av de urgamla dragen mot ryssen Sergej Karjakin av politiska skäl.

Det var en hyllning till Donald Trump.

Magnus Carlsen är 25 år gammal och världsmästare i schack. Norrmannen brukar vanligtvis hålla låg profil, men i en intervju med TV2 i våras talade han sig varm om republikanerans presidentkandidat.

– Jag är en stor beundrare av Donald Trump. Han är otroligt bra på att hitta motståndarnas svagheter. Han pratar bara om att de andra kandidaterna är dumma eller luktar illa. Så borde det vara mer i schack, sa Carlsen.

Byter löpare mot springare

Ett halvår senare möter Carlsen ryssen Sergej Karjakin i en VM-match över tolv partier i New York. I deras första holmgång öppnade norrmannen med den så kallade Trompan – Trompowskys attack – vilken i stort sett bara brukar användas av amatörer.

– Den är inte spelat på 130 år i VM-sammanhang, säger schackexperten Atle Grönn till NRK.

Trompowskys attack går ut på att tidigt byta en löpare mot motståndarens springare. Som bonus hamnar svart lite trassligt med två av sina bönder.

Risktagandet är högt, så varför dammade norrmannen av taktiken på allra högsta nivå?

Troligen för att chocka. Men kanske var det också en hyllning till den nyss framröstade presidenten, lägligt till Carlsens besök i hans hemstad.

"Inte BARA av den anledningen"

Trompan och Trump. Låter det långsökt? Det tycker varken Magnus Carlsens manager eller pappa.

– Jag vet inte om det var en hyllning, men kanske var det en ordlek? Jag håller det inte som osannolikt, säger Henrik Carlsen till NRK.

– Han har nog sett sammanhanget men han har nog inte valt den öppningen bara av den orsaken, säger managern Espen Agdestein till NRK.

Den offensiva öppningen till trots slutade matchen med remi. Efteråt bekräftar Magnus Carlsen att öppningen var en medveten ordlek.

– Litegrann. Men jag hade inte spelat den om jag inte hade trott på det, säger han enligt NRK.