Åström tvingas lämna Radiosporten

Foto: Bildbyrån
Tommy Åström har varit friidrottskommentator på Radiosporten.
SPORTBLADET

Tommy Åström får lämna Radiosporten efter 22 år.

Friidrottskommentatorns utgående kontrakt kommer inte att förlängas.

– Jag har brunnit för Radiosporten sedan jag var liten. Det är klart det känns speciellt att inte köra vidare, säger han.

Radiosporten väljer att satsa på sin egen personal – och det innebär att profilen Tommy Åström får lämna efter 22 år, vilket Expressen var först med att skriva.

Han har tillsammans med stavhoppstränaren och experten Miro Zalar lotsat lyssnarna genom friidrottssändningarna de senaste 16 åren – men OS i Rio blev deras slutpunkt.

– Jag har brunnit för Radiosporten sedan jag var liten, så jag har ansträngt mig för att göra plats för Radiosporten trots många andra uppdrag. Jag har velat ha en fot kvar på grund av de starka känslorna och sett det som mammas hus. Så det är klart att det är en speciell känsla att inte köra vidare, säger Åström till Sportbladet.

"Inte varit hemma i augusti sedan 1997"

Enligt Åström är det inget missnöje från Radiosportens sida som gör att han får lämna.

– Det är ett personalpolitiskt beslut att satsa på egen personal så därför kan jag inte ha så mycket synpunkter, mer än att jag älskar att jobba med friidrott, säger 42-åringen, som varit på Radiosporten som frilans de senaste tolv åren.

Med åren har sändningarna i radio blivit färre och tv-uppdragen fler. I dag har han fasta uppdrag i C Mores SHL-sändningar. Nu tror han på en lite lugnare sommar 2017 – men bara kanske.

– För min del har det under rätt många år varit knixigt att få ihop det. Jag har inte varit hemma i augusti sedan 1997, så det kanske blir en lugnare sommar. Fast då blir det väl mer med tv-upprag...

Vad har varit bäst med jobbet?

– Samarbetet med Miro Zalar är det jag tänker på närmast. Vi har haft en nära relation och bra sändningar tillsammans. Man blir ju tajt med den man jobbar med, han har varit som min livskamrat på somrarna. Men vi ska nog koka ihop något annat.

Lundholm ersätter

Kommentatorn Alexander Lundholm kommer att ersätta Åström.

"Det känns stort och roligt, men samtidigt svårt och lite läskigt att ta över efter världsklass-referenten (och min idol) Tommy Åström", skriver han på Twitter.