Jantunen: "Vanligare än man kan tro"

Förre SHL-profilen om Eremenkos dopningsavstängning

Foto: JAN-ERIK EJENSTAM
Marko Jantunen
SPORTBLADET

Fotbollsstjärnan Roman Eremenko tog kokain och stängs av i två år.

Något som tidigare Färjestadsspelaren Marko Jantunen tror att han är långt ifrån ensam om bland finska idrottare.

– Man tar inte kokain för att gynna prestationsförmågan, säger han till Ilta-Sanomat.

Foto: TT
Eremenko

Roman Eremenko har fastnat i ett dopningstest, något som skakar finländsk fotboll.

Uefa har bekräftat att CSKA-mittfältarens prov har visat spår av kokain vilket har lett till beslutet att stänga av 29-åringen i två år från all klubb- och landslagsfotboll.

Analysen av Eremenkos prov visade närvaro av kokain och dess metaboliter – en substans som klassificeras under kategorin för förbjudna ämnen i Wadas dopningslista”, skrev Uefa i sitt beslut.

Nu har den förre finländska hockeystjärnan Marko Jantunen uttalat sig i finsk media om Eremenkos avstängning och poängterar att det inte handlar om ett vanligt fall av dopning.

"Förbättrar inte prestationen"

Den numera 45-årige före detta Färjestads- och Frölundaspelaren har själv en historia av drogmissbruk och poängterar att detta är något som inte är helt ovanligt bland idrottsutövare.

Det handlar oftast inte om att vinna fördelar i tävlingssammanhang, utan rent beroende, menar han.

– Jag kan säga att kokain inte är en garanti för att förbättra prestationsförmågan. Tvärtom. Vanligtvis när idrottare tar preparat handlar det just om droganvändning, säger han till finska Ilta-Sanomat.

"Vanligare än man kan tro"

Jantunen har tidigare talat ut om sitt eget missbruk av alkohol, sömnpiller och kokain som pågick under stora delar av hans aktiva hockeykarriär.

– Missbruk som missbruk. Det går alltid ut över idrottsprestationer. Alltid. Konstigt nog kunder jag spela på hög nivå länge som missbrukare. Men jag nådde aldrig min maxpotential, säger han och tillägger:

– Jag känner inte till detaljerna i Eremenkos fall. Men i ett bredare perspektiv kan jag säga att användningen av droger bland idrottare är vanligare än man kan tro i Finland.