Andra fotbollslag drabbade av flygkrascher

Foto: TT
Åtta Manchester United-spelare dog när lagets flyg kraschade i München
SPORTBLADET

Det händer, tack och lov, inte särskilt ofta att fotbollslag omkommer i flygkrascher.

Men det har hänt förr.

Sportbladet har listat några av de fotbollslag och spelare som drabbats av flygolyckor.

1993, Zambias landslag

Zambias landslag 1993 var en av landets bästa upplagor någonsin. Det zambiska folket skulle dock aldrig få uppleva lagets fulla potential. Planet på väg mot de Afrikanska mästerskapen i Senegal den 27 april störtade efter att en brand uppstått och piloten stängt av fel motor. 18 zambiska spelare och fem ledare omkom, ingen överlevde kraschen.

1989, Surinams landslag

Den 7 juni 1989 omkom 176 av de 187 ombord när planet från Amsterdam till Surinamn kraschade vid landningen på Paramaribo-Zanderij internationella flygplats. På plats fanns Surinams fotbollslag. Tre fotbollsspelare överlevde men endast en kunde, om än kortvarigt, återvända till att spela fotboll igen. 23 spelare fick sätta livet till.

1979, Pachtator Tasjkent

I augusti 1979 tog sig Pachtator tillbaka till den sovjetiska högstaligan, men glädjen hann inte bli särskilt långvarig. I ett flyg till Dinamo Minsk kort därefter drabbades lagets plan av en kollision i luften. Alla 178 ombord omkom, inklusive de 17 spelare och ledare i Pachtator Tasjkent.

  1969, Bolivias landslag

Den 26 september 1969 dog 25 spelare i det bolivianska fotbollslandslaget efter att deras flygplan kraschat in i ett landsbygdsområdet Viloco. Laget var på väg till en säsongs avslutningsmatch som det bolivianska förbundet hade bett dem om.

  1961, Chiles landslag

Den 3 april 1961 dog 24 människor i en flygkrasch. Bland de som miste livet var det chilenska fotbollsligalaget Green Cross på planet som kraschade i bergen utanför Llico, Chile. Tio av de 24 som dog spelade i Green Cross.

  1960, Danska landslagsspelare

Ett flygplan med åtta passagerare krashade i Öresund efter start från Kastrup efter att piloten tappat kontrollen i kraftigt oväder. Alla passagera omkom, samtliga danska fotbollsspelare på väg för provspel i det danska landslaget.

  1958, Manchester United

Den 2 juni 1958 miste åtta Manchester United-spelare livet i en flygkrasch i Munchen. Piloten hade problem med ett snöigt luftförhållande och på tredje försöket ansamlades slask på flygbanan vilket gjorde att planet aldrig lyfte, och till slut åkte in i ett hus.

1947, AC Torino

År 1949 förlorade hela det italienska fotbollslaget Torino livet i en flygkrasch. Laget som bestod av flera landslagsspelare var på vägen hem från en vänskapsmatch i Lissabon. Klubbtjänstemän och flera i staben miste också livet. På begravningsdagen gick nästan en miljon människor ut på gatorna i Turin för att ge spelarna ett farväl. Flygkraschen resulterade till att det italienska landslaget året efter åkte båt till Brasilien.