Fosshaug - VSK:s ansiktslyftning"

12-1 mot Boltic: Alla spelare växer med Pelle i laget

SPORTBLADET

VÄSTERÅS

Det finns spelare av alla typer.

Några har rolluppgifter.

Andra utgör komplement.

...och några lyfter ensam hela lag.

- Jag tror att många är livrädda för Pelle Fosshaug, säger Västerås SK-anfallaren Michael Carlsson.

Foto: BJÖRN LINDAHL
TJENA MOSSHAUG Nej, lagkompisen Michael Carlsson (till höger) räds inte Pelle Fosshaug. Men det finns många andra som räds VSK-mittfältaren. Bolticspelarna, till exempel"

Det som en gång var fyra raka förluster, knackigt spel, småhängiga huvuden och svidande kritik - blev februari, slutspel, vinna-eller-försvinna-matcher.

Med en frisk Pelle Fosshaug.

Med ett helt annat Västerås SK.

"Inger respekt"

Landslagsmittfältaren är en av de enskilda spelare som betyder allra mest för sitt lag.

- Bara att ha med honom på banan är otroligt viktigt. Det känns som att alla spelare växer när Pelle är med. Det inger respekt på något sätt, säger Michael Carlsson.

VSK utan Fosshaug är bra, VSK med Fosshaug...kan betyda föreningens 18:e SM-guld.

I går var 36-åringen långt ifrån lysande, men klev av Rocklunda Bandystadion efter 90 minuter med ett mål och fyra assists på kontot.

Michael Carlsson klev av efter två mål och tre assist - och tackade Fosshaug.

- När han inte är med får jag gå mycket djupare ned i banan och försöka hämta bollen. Nu kunde jag ligga mycket högre upp och lägga all kraft på offensiven...det blir lättare att vara skärpt i avgörande lägen då. Fast Pelle betyder mycket även för backlinjen och mittfältet, han skapar tid och ytor genom att hålla i bollen, säger Carlsson.

"Ett svar vi behövde"

Fosshaug styrde spelet, mittfältare som Ted Andersson och Pierre Roos arbetade upp djupa sår i Boltic-Göta-försvaret, Andreas Bergwall visade hög klass i målet och Michael Carlsson var enorm på topp.

- Det var första gången den här säsongen som vi mosade ett lag. Det var ett svar som vi behövde, säger Pelle Fosshaug.

Boltic-Göta blev ett litet, uppgivet, klent bandylag.

- Vi har mycket att jobba med...det blir att ta tag i det till nästa säsong, sa den nedstämde Boltictränaren Kjell Ljusberg.

Nästa säsong? Har ni gett upp?

- Näää, men vi måste göra en väldigt bra match på söndag för att vända. Det bestämmer lagmedlemmarna själva. Det beror på om vi är beredda att ställa upp för varandra. I kväll hade vi inte den mentala styrkan att resa oss.

VSK verkar älska slutspel - och avgjorde den andra kvartsfinalen med tre mål på tre minuter i öppningen av andra halvlek.

"Ett otroligt cuplag"

- Vi är ett helt annat lag när det gäller, ett otroligt cuplag. Helst ska vi ha en femte avgörande match på bortaplan framför oss. Då tänder vi enormt.

- Hammarby är fortfarande storfavoriter, men det är ingen hemlighet att vi vill nå ända fram, säger Michael Carlsson.

Anders Burström