Västerås SK klart för semifinal

...och Vänersborg skrällde på Zinkensdamm

SPORTBLADET

KARLSTAD

Västerås SK är klart för semifinal i bandyslutspelet.

De regerande svenska mästarna eliminerade Boltic-Göta i tre raka matcher.

Matchen på Tingvalla isstadion slutade 4-8 (1-4).

- Nu ska vi träna, ladda och snacka ihop oss lite mer till semifinalerna, sade matchens dominerande spelare Pelle Fosshaug.

Fosshaug dundrade in två hörnslag samt ett tungt vinkelskott bakom hemmamålvakten Martin Berggren. Vidare hade han sin klubba med i förspelet till ännu ett VSK-mål.

Slutsiffrorna 4-8 avslöjar varken händelseförlopp eller målchanser.

- Matchen avgjordes till vår fördel under den sista kvarten, sade Pelle Fosshaug.

Sedan hemmalaget hämtat in gästernas 1-4-försprång gjorde Västerås det matchavgörande rycket.

Tyngre och effektivare

Martin Mentell, framspelad av Pelle Fosshaug, satte 4-5 (77 min) och som en bekräftelse på att Västerås tagit över matchen satte Fosshaug 4-6, Jarno Väkiparta 4-7 och Lars Gustavsson 4-8 på Boltic-Göta som i det läget såg uppgivet ut.

- Det fanns läge att vända det här. Vi kom igen på ett bra sätt och hämtade in deras försprång. Men i det stora hela var Västerås tyngre och effektivare, sade Boltic-Götas tränare Kjell Ljusberg.

Hemmalaget hade inte marginalerna med sig.

Annars säkre straffskytten Kaj Nordin lyckades inte överlista tidigare klubbkompisen från Lesjöfors, numera VSK- och landslagsmålvakten Andreas Bergwall. Boltic-Göta hade även två stolpträffar.

Västerås fick det viktiga första målet i matchen efter slarv i hemmaförsvaret. Johan Olsson slog en crosslyra från egen planhalva. Den letade sig förbi Martin Berggren.

- Jag missbedömde situationen, sade den olycklige Berggren.

Västerås till semifinal. Boltic-Göta har spelat färdigt.

Pelle Fosshaug hymlar inte med västeråsarnas målsättning.

- Det är klart att vi hemskt gärna vill spela finalmatchen på Studenternas i Uppsala. Det är examen på den här bandysäsongen, sade Pelle Fosshaug.

En sak är redan nu klar.

Överraskande förlust

- Reprisen på förra årets final kommer att spelas i semifinalerna, om Hammarby nu tar sig dit, påpekade Pelle Fosshaug.

Det kan nu bli svårare än väntat. Hammarby skulle ha säkrat semifinalplatsen hemma mot Vänersborg var det tänkt. I stället blev det förlust, 4-7, och Hammarby leder nu med 2-1 i matcher. I övrigt blev det två hemmasegrar, Falun besegrade Villa-Lidköping med hela 8-2 och leder med 2-1 i matcher. Sandviken vann en tät match mot Edsbyn med 3-2 och leder även de med 2-1 i matcher.

Nästa kvartsfinal spelas på onsdag.

TT