TRONFÖLJAREN

David Karlsson, 21, gör succé i Jonas Claessons roll: Jag känner ingen press

SPORTBLADET

Nio mål på sju träningsmatcher. Jonas Claessons arvtagare har fått flygande start i Bajentröjan.

– Jonas har varit min stora förebild, säger David Karlsson, 21.

Foto: ULF HÖJER
Namn: David Karlsson Bor: 3:a i Vårberg utanför Stockholm Tjänar: Vet inte, för lite. Familj: Flickvännen Julia i Göteborg Jobbar med: Att leta jobb. Meriter: U19-VM-guld 2000, U17-NM-guld 1998, två JSM-guld. Aktuell: Nyförvärv som gör succé i Hammarby Bandy.

Efter semifinalförlusten mot Västerås i mars tvingades Jonas Claesson sluta med bandyn. Ryggen sade ifrån. Sju månader senare står han återigen nere på Zinken. Men en ny frälsare vid sin sida.

– Men om man tittar på hur de spelar finns det inte många likheter mellan Jonas och David, säger Hammarbys tränare Stefan Karlsson.

– Den enda riktiga likheten är att båda gör många mål.

Pressar sig själv

Utanför bandyplanen är parallellerna enklare att dra. Jonas var 13 år när han debuterade för Sävsjö i division 2. David 14 när han fick chansen hos Eskilstuna BS, också i tvåan.

Såväl Jonas som David fick sitt stora genombrott i Vetlanda och båda värvades så småningom av Hammarby. En klubb där Jonas Claesson fortfarande dyrkas som en ikon av supportrarna.

– Men jag känner ingen press på mig utifrån att leva upp till vad han gjort här. Den största pressen sätter jag på mig själv. Jag hoppas jag kan tillföra laget en del vad det gäller målskyttet, men främst handlar det om att ta en plats i laget – det är tufft nog, säger David Karlsson.

Claesson var idolen

21-åringen pratar till skillnad från Claesson inte småländska. David är uppväxt i Södermanland, eller rättare sagt på Isstadion i Eskilstuna.

– Men jag är född i Motala där min pappa spelade när jag var liten. Jag hann faktiskt också med att börja spela där. Min första match gjorde jag när jag var fem år gammal.

Några år senare åkte David på bandyskola med Eskilstuna BS. Och fick träffa sin store idol.

– Då var Jonas Claesson som störst. Jag hade åkt och kollat när han spelade SM-final med Vetlanda, sedan fick jag träffa honom sommaren efter och fick till och med en bandyklubba av honom. Det var stort. Den klubban vårdade jag ömt.

Ordet underbarn är svårt att komma undan. David har alltid fått spela med äldre lagkamrater eftersom han helt enkelt varit för duktig.

”Svårt att nå final”

Förra året blev det 18 mål i Vetlandas tröja.

I år kan det bli betydligt fler. En försäsong med nio mål på sju matcher skvallrar om att det är något stort på gång.

– Det har gått bra. Men vi har ett lag med flera nya unga spelare och det kan nog bli svårt att nå SM-final i år, även om det är dit man siktar. För mig personligen skulle ett SM-guld vara större än ett VM-guld och för att komma till Studenternas i mars måste man spela i ett bra lag – det var ett av huvudskälen till varför jag valde Hammarby.

I söndags gjorde David fyra mål när Bajen träningsspelade mot Boltic. Den 9 november spelar Hammarby allsvensk premiärmatch mot Falun på Zinken.

Då ska den nye målkungen presentera sig för Stockholmspubliken.

Sportbladet sammanfattar: Så ser försäsongen ut för ditt lag i bandyallsvenskan

Martin Fransson