Kronofogden jagar Ljusdal

”Vi har inte någon susning att betala pengarna”

SPORTBLADET

Bandylaget Ljusdals BK har under flera år haft ekonomiska problem. Nu har en obetald skuld på 342 500 kronor hamnat hos Hudiksvalls tingsrätt.

Det är bussbolaget Buss-Pelle AB i Järvsö som kräver in utebliven ersättning för resor som Ljusdals A- och ungdomslag gjorde under fjolårssäsongen.

– Vi har inte någon susning att betala pengarna innan vi fått in intäkterna från World Cup nästa helg. Den 31 oktober kommer Buss-Pelle att få sina pengar – det är den uppgörelse vi haft hela tiden, säger Bert Josefsson, ekonomiansvarig i Ljusdals styrelse.

Men enligt Buss-Pelles juridiska ombud, advokatfirman Pargéus & Karström i Sundsvall, finns ingen sådan överenskommelse. ”Påståendet är felaktigt och bestrids i sin helhet” – så uttrycker sig advokatfirman i Sundsvalls Tidning.

Ljusdals BK har de senaste säsongerna dragits med ett ekonomiskt underskott på strax under två miljoner.

Några pengar att betala bussresorna med har helt enkelt inte funnits.

Ansträngd ekonomi

– I augusti fick vi inkassokrav på pengarna, då pratade jag med Buss-Pelle som lovade lösa det hela. Samma sak hände när vi senare fick ett krav från kronofogden, säger Bert Josefsson.

Nu har ärendet hamnat i domstol.

Förra året gick det trögt sportsligt för Ljusdal. Vikande publiksiffror gjorde att ekonomin blev än mer ansträngd. Och läget börjar bli akut.

Minskade utgifter

Svenska Bandyförbundet är just nu i färd med att inrätta en elitlicens som innebär att klubbarna måste visa ett positivt eget kapital för att få spela i högsta serien.

– Men, ärligt talat, hur många klarar det i dag? Vi har en treårsplan som vi jobbar efter. Till årets säsong har vi minskat utgifterna med en miljon, men det är tufft – man vrider inte om klockan på en gång, säger Josefsson.

Samtliga klubbar kommer granskas

Martin Fransson