”Självklart svider det att få stryk”

Sandviken förlorade i World Cup - igen

SPORTBLADET

Sandvikens AIK är svenska mästare i bandy.

Men mästare i ”dygnet runt-bandy”??

Icke.

Inte sedan 1974 i alla fall. SAIK vann första året det begav sig i bandymetropolen Ljusdal, men sedan har det varit tungt.

Foto: LASSE FRANSSON
SAIK RÄCKTE INTE FRAM Edsbyns Daniel Liw rundar Patrik Mattsson, SAIK. Edsbyn chockade Sandviken och vann gruppmötet med 3–2. Nu får Sandviken det svårt att gå vidare från den mycket svåra gruppen som av läktarfolket kallas ”Dödens grupp”.

I går inleddes den 29:e upplagan av den här magiska traditionen till bandyupptakt.

Och för SAIK – som finns i den grupp läktarfolket kallar ”dödens grupp”, tillsammans med Hammarby, Edsbyn och ryska cupmästarna SKA Neftyannik – blev det stryk direkt.

Edsbyn bjöd på en kalldusch och vann med uddamålet, 3–2, i det som var första dagens enda match av klass.

Inte kört ännu

– Nu kan det nog bli tufft att klara utmaningen att vinna turneringen. Men helt kört är det kanske inte. I den här gruppen lär lagen ta poäng av varandra. Ska man förlora är det väl med uddamålet som det ska ske, funderade SAIK-tränaren Anders Jakobsson direkt efter slutsignalen.

Matchen mot Edsbyn blev knivig för mästarna. ”Byn”, som haft det kämpigt de senaste veckorna, hade piggnat till. Alla tog ansvar och laget var oerhört tätt bakåt.

SAIK tappade tålamodet, gick bort sig i den offensiva jakten, och kontrades bort vid två av de tre målen.

– En kul start på turneringen. Större växlar än så drar vi inte på det här. För att gå vidare ur den här gruppen krävs en seger till. Hammarby och Neftyannik känns som svåra motståndare, men inte omöjliga, sa Franco Bergman, Edsbytränaren.

Sällan har en grupp, under turneringens 29 år långa historia, sett svårare ut på papperet. Vid lunchtid i dag möts Hammarby och Neftyannik, ett lag som faktiskt besegrat självaste Vodnik tidigare i höst.

– Självklart svider det att få stryk. Vi satsar hårt på turneringen. Det skulle ju sitta fint att få vinna igen efter så många år, och det är ju inte kört än. Vi tar nya tag, sa Jakobsson och drog hem för ett knappt dygns vila.

”Speciella matcher”

Vad beror det då på att SAIK inte lyckats vinna cupen i Ljusdal på 27 försök – trots att laget tillhört världens bästa klubbar under flera av de här åren?

Magnus Muhrén:

- De här matcherna är så pass speciella. Bara 2x30 minuter, jämfört med 2x45 annars. Vi lever mycket på våra avslutningar i matcherna och de brukar ofta komma mellan den 60:e och 90:e minuten. Sedan spelar förstås lottningen in en hel del.

Pelle Marklund