Destination SM-final

Villa Lidköping är tränarnas finalfavorit: Det vore underbart

SPORTBLADET

Åtta allsvenska bandytränare kan inte ha fel .

16 mars spelar Villa-Lidköping SM-final på Studenternas i Uppsala.

– Jag var med och vann de två första finalerna som spelades i Uppsala – det vore underbart att få åka dit igen, säger Villas tränare Per-Anders ”Nöne” Gustafsson.

Foto: Lars Rosengren
Villa Lidköpings tränare Per-Anders Gustafsson spelade SM-final på Studenternas med Vetlanda. "Det vore underbart att få åka dit igen", säger han.

1991 flyttades SM-finalerna till Studenternas i Uppsala. Per–Anders Gustafsson och hans Vetlanda besegrade Västerås. Året efter upprepades historien. Sedan dess har Per-Anders Gustafsson längtat tillbaka till Uppsala – i år kan han nå hela vägen dit.

Villa-Lidköpings försäsong skvallrar om att det är något stort på gång. Under oktober tog laget hem två turneringssegrar. Först slogs hälsingelagen på fingrarna i Sport-Ewa Cup i Ljusdal och i slutet av månaden vann Villa CL-cupen hemma på Isstadion.

– Vi har som mål att spela SM-final senast 2006. Första steget är att bli bättre än förra året, säger ”Nöne”.

Då var Villa snubblande nära en plats i SM-semifinalen. Men till slut föll laget mot Falun i kvarten.

– Det finns talang i Villa. Laget var djupt nere i en svacka när vi för tre år sedan bestämde oss för ta ett rejält ”röj” i föreningen. Nu är träningen seriös, precis som allt runt omkring laget – så var det inte under slutet av 90-talet.

”Vi har fått en nystart”

– Vi har fått en nystart och ett nytt lag med killar från Lidköping – 17 av 20 i truppen kommer från kommunen.

Redan förra året var faktiskt Villa framme i SM-final. Två gånger om. Och såväl 17-årslaget som juniorerna vann sina matcher.

I år kommer A-laget att nå hela vägen fram till finalarenan för första gången sedan 1985 – i alla fall om man ska lita till tipsen från de allsvenska tränarna.

Per-Anders Gustafsson hoppas på det bästa men tror inte att konkurrenterna är helt ärliga.

– Det är en hel del rävspel när de tippar oss i finalen. Mycket handlar det om att sätta press på oss inför serien.

Och mer press behöver Villaspelarna inte få på sig. Förväntningarna på hemmaplan är tunga nog att bära.

– Men samtidigt är det härligt med intresset. I premiären mot Vänersborg kommer säkert runt 4 000 till Isstadion, säger Per-Anders Gustafsson – en bandytränare som är redo att hoppa på finaltåget.

Martin Fransson