Flygande start för Hammarbys Spjuth

SPORTBLADET

Jagad av halva bandy-Sverige inför säsongen.

Hammarby drog det längsta strået.

I går tackade 18-årige Kalle Spjuth för förtroendet.

- Det var min tur att peta in några bollar, sa tremålsskytten efter segern över Falu BS.

Foto: SVEN-OLOF ENGLUND

I tisdags tippade Kalle Spjuth i Sportbladet att Hammarby skulle vinna premiärmatchen mot Falu BS med 7-2. Själv skulle han stå för 2-3 av fullträffarna. Så nära han var. I sin allsvenska debut gjorde 18-åringen tre mål i 9-1-vinsten på Zinkensdamm.

- Jag är grymt imponerad av Kalle. Han klev in på Zinkensdamm och tog för sig enormt, verkade helt orädd. Han är en stark skridskoåkare och kommer att göra mycket nytta för oss, säger assisterande tränaren Henrik Sundin till TT.

- Han är grymt snabb och rapp när han får lägena. Som en riktig spjutspets, säger lagkamraten och tvåmålskytten Rickard Koch.

Redan publikfavorit

Eftersom Spjuth fortfarande är junior kan Hammarby ha honom som en extra avbytare på bänken. Ett riktigt trumfkort för Bajen. Och redan en publikfavorit. I slutet av matchen ekade hans namn på Zinkensdamm.

- Inte direkt vad jag hade tänkt mig när jag vaknade i morse men det känns fantastiskt. Det var min tur att peta in några bollar, säger Spjuth och visar bollen han gjorde 6-0-målet med. Den ska han spara som minne av sin första allsvenska fullträff.

Känns det som du hamnat rätt?

- Hammarby är en kanonklubb. Jag skrev på för att den är proffsig och låg i toppen. Och sen kan jag läsa klart på gymnasiet i Oxelösund och träffa polarna samtidigt.

Hur fungerar det med studierna när du måste pendla?

- Jag har ett ganska lugnt sista år eftersom jag läste det mesta under de två första åren så det har gått bra. Hur bra får vi se när betygen kommer i sommar, säger han och ler.

De 2 471 åskådarna hade nog förväntat sig en jämnare match mellan två lag som åkte ur i semifinal förra säsongen. Båda har tappat storspelare - Hammarby försöker ersätta hålrummet efter Jonas Claesson medan Falu BS får klara sig utan Dan Hjelm och skyttekungen Sergej Obuhov. Bajen verkade inte sakna Claesson alls - redan i halvtid stod det 6-0 till Stockholmarna. Falun såg däremot bleka ut och hade ingenting att sätta emot. Till slut blev det 9-1.

Johanna Garå