Han får bandy-Finland att rasa

Spelarbråket kan sluta med bojkott av landskamper

SPORTBLADET

I går spelade Kalix Marko Miinala mot Hammarby - trots att han inte fått internationellt klartecken.

Nu krävs Svenska Bandyförbundet på 140 000 kronor.

- Får vi inte betalt hoppar vi av alla internationella matcher - även VM, säger Finska Bandyförbundets president Juha Hilmola.

Foto: ULF HÖJER
trotsar förbud Marko Miinala har inte fått ett internationellt godkännande att spela för Kalix. I går spelade finländarna mot Hammarby och nu tänker finska bandyförbundet kräva 140 000 kronor av svenska förbundet för att det gav tillstånd att Miinala får spela med Kalix.

I maj fattade internationella bandyförbundet beslut om att införa ett administrationsbidrag på max 100 000 kronor (10 000 US-dollar) för kontraktslösa spelare som går till Sverige. Pengarna skall betalas från den svenska klubben till respektive nationsförbund.

Sedan beslutet fattades har Torneås Marko Miinala skrivit på Kalix och Uleåborgs Jarno Alatalo för Katrineholm.

Det finska förbundet krävde maxbeloppet 100 000 kronor per spelare. Men Katrineholm och Kalix betalade bara minimisumman 30 000 kronor. Trots det gav Svenska Bandyförbundet speltillstånd till båda två.

- Plötsligt ställer Svenska Bandyförbundet sig över de internationella bestämelserna och tycker "nu är det vi som bestämmer". Sverige har ingen rätt att göra så och har helt klart gjort fel, säger Internationella Bandyförbundets ordförande, norrmannen Arne Giving.

Ställer krav snart

På det finska förbundet är tongångarna än hårdare. Om inte de uteblivna pengarna betalas in kommer Finland att bojkotta allt internationellt utbyte.

- På måndag kommer vi att ställa ett formellt krav på 14 000 US-dollar till Svenska Bandyförbundet. Våra advokater säger att vi har rätten på vår sida. Får vi inte pengarna före den tredje december blir det bojkottar vi internationellt spel och dessutom kommer vi att lämna över ärendet till en domstol i Helsingfors, säger förbundspresidenten Juha Hilmola.

I februari har Sverige och Finland landskamper inplanerade. Nu kan de komma att strykas. Och kommer ingen lösning till stånd före slutet av mars kommer inte Finland att ställa något landslag på benen i VM i Archangelsk.

- Finska Bandyförbundet har inte gjort något fel. Vi ska ha de pengar vi har rätt till. Nu hoppas jag att något händer och att en internationell diskussion om Sveriges agernade börjar, säger Hilmola

På Svenska Bandyförbundet försvarar vice ordföranden Karl-Erik Eckemark beslutet att utdela speltillstånd till de båda finländarna.

- När Riksidrottsnämnden fattade beslutet om fri rörlighet av kontraktslösa spelare inom Sverige för en månad sedan bedömde vi det som att vi inte hade någon rätt att neka Kalix och Katrineholm speltillstånd - i så fall hade de stämt oss, och det hade vi inte haft råd med. Vi måste rätta oss efter de lagar och bestämmelser som finns i Sverige.

Får inte medhåll

Arne Giving på internationella förbundet håller inte med.

- Det är inte upp till en nation att ställa sig över de internationella reglerna. Är de osäkra på vad som gäller ska de i stället betala in pengarna till det internationella förbundet och anmäla ärendet till den internationella skiljenämnden. Hade de gjort så hade vi inte behövt ha den här cirkusen.

Därför vill inte Kalix betala för Miinala

Martin Fransson