Förbundskaptenen: Så stoppas storlagen

Saik, VSK och Hammarby regerar - även i elitserien?

1 av 2 | Foto: HENRY LUNDHOLM
PÅ FALL Att få stopp på Göran Rosendahl är viktigt för att vinna mot Hammarby, menar förbundskaptenen Kenth Hultqvist.
SPORTBLADET

Alla förväntar sig att Sandviken, Västerås eller Hammarby kommer att fortsätta regera även i elitserien.

Så även bandyns förbundskapten Kenth Hultqvist.

- Det känns som om de här tre lagen befinner sig i en högre division än de övriga.

I kväll börjar bandysäsongen på allvar. Elitserien startar och favoriter är de tre senaste årens SM-finalister Sandviken, Västerås och Hammarby. De tre dominerar tillsammans lika kraftigt som Boltic gjorde på 80-talet och Västerås på 90-talet.

I grundseriens södergrupp krossade Västerås allt motstånd. Lika överlägsna var Sandviken och Hammarby i norr. Nu förväntar sig de flesta att de tre toppklubbarna kommer att dominera även i elitserien.

Bäst organisation

Förbundskapten Kenth Hultqvist säger att de tre toppklubbarna har en överlägsen organisation jämfört med resten av klubbarna.

- Alla tre har tränare som spelat SM-final men framför allt handlar det om kontinuitet, man arbetar långsiktigt genom att välja rätt tränare och spelare som passar in. Dessutom har man en bra ekonomi.

Kontinuitet var det. Sandvikens förstauppställning har i grundserien varit detsamma som SM-finalen 2000 sånär som på en spelare. Den enda som fattas är Jonas Gustafsson som i dag spelar i Villa.

"Villa kan överraska"

Västerås och Hammarby kan kontra med att de förstärkt sina lag rejält i år. Däremot har de behållit samma tränare, Magnus Berglund i Västerås och Stefan Karlsson i Hammarby.

Frågan är vilka av de andra lagen som har störst möjlighet att komma i kapp. Boltic har tradition och dessutom ett bra lag. Villa och Edsbyn nämns också med respekt.

- Jag är övertygad om att lag som Boltic och Villa kommer att ta poäng mot de tre stora. Att sedan komma i kapp långsiktigt är en annan historia, men jag tror att de båda lagen samt Bollnäs och Edsbyn har bäst förutsättningar.

Han har fyra-fem landslagsspelare i såväl Sandviken, Västerås och Hammarby och vill inte tippa vilket lag tar SM-guldet.

- Det mesta talar för en final mellan Sandviken och Västerås. Om Hammarby går till final har man överträffat sig själva, säger Kenth Hultqvist.

Hammarby har tuffast möjliga start. Bortaspel i Vänersborg i kväll, därefter Västerås hemma och Sandviken borta.

Kent Hultqvists taktiska tips - så ska man spela mot topplagen

Thomas Reckmann