Bandygiganterna regerar

Västerås var klasser bättre än Bollnäs: Vi vill bjuda på show och hittills har vi gjort det

SPORTBLADET

VÄSTERÅS

Bandyns tre stora gjorde vad dom skulle i elitseriepremiären, och sällan har en förbundskapten fått en sådan bekräftelse på en landslagsuttagning.

Fredag eftermiddag namngav Kenth Hultqvist sina 18 spelare till dubbelkamperna mot Ryssland nästa helg, och 17 av de 18 kom från de tre stora lagen; 94,4 procent.

Fredag kväll gjorde dessa tre stora lag sedan 23 av de 27 målen i elitseriestarten; 85,2 procent.

Snacka om att snabbt komma upp till bevis!

Västerås 10-1 mot Bollnäs, Sandviken 9-3 mot Villa/Lidköping och Hammarby 4-0 mot Vänersborg - ingen av storsegrarna var någon sensation.

Det hjälpte tydligen inte ens att vi upplät en helsida i fredagens Sportbladet åt förbundskapten Hultqvist för att dela ut sina bästa taktiska tips hur man ska spela mot de tre förmodade topplagen.

Det hjälpte inte nu, men den noggranne läsaren noterade naturligtvis, att Kenth Hultqvist också namngav de lag han trodde skulle ha störst chans att rubba topptrion.

Alltså Boltic mot Västerås, Edsbyn mot Sandviken och Villa mot Hammarby.

Kylan raderade helt bort matchen Edsbyn-Boltic från premiären, och även i övrigt plockade minusgraderna bort stora publikmassor på de tre platser där det spelades.

Till Jernvallen i Sandviken kom 1312 tappra, i Vänersborg tittade 2162 på och i de 20 minusgraderna på Rocklunda i Västerås hade jag sällskap av 1249.

Spelet värmde i alla fall...

Kallt var det, men vi fick se ett spel som värmde.

Glädje är att se livet genom en solstråle, påstod en gång Carmen Sylva, författarpseudonym för 1800-talsdrottningen Elizabeta av Rumänien och dessutom den svenske operakompositören Ivar Hallströms älskarinna.

Men glädje kan också vara att se bandy genom 20 minusgrader.

Magnus Berglund, VSK-tränaren, sitter efter matchen med ett leende och en kopp kaffe och försöker förklara den nya attityd, det nya förhållningssätt, som gjort hans VSK till säsongens lag hittills:

- Den Gröna Kraften kallar vi det, och det är den vi vill ge utlopp för.

- En positiv bandy, vi vill ha glada spelare, vi vill ha självförtroende i varje kille, vi vill bjuda på show och spänning och smart bandy, och hittills har vi gjort det.

- Ja, Sportbladet satte oss ju till och med som nummer två efter Frölundas hockeylag på listan över Sveriges största showlag. Vi i den lilla bandysporten. Gissa om det var uppskattat!

- Ärligt talat: det är svårt att ha det roligare än jag har det just nu, säger Magnus Berglund.

Man förstår honom.

En Anders Östling som är fullkomligt strålande med sina precisa passningar och uppåkningar, en Lasse Gustafsson som fått fart på vänsterkanten, en Rinat Shamsutov som briljerar när han dribblar runt och håller klubban i ena handen, en Patrik Anderbro som skjuter tre mål efter att bara ha gjort fem på hela säsongen tidigare, en Michael Carlsson som kommer i sina bågar och (som vanligt) gör de flesta målen. Här på Rocklunda likaväl som på SM-finalen i våras som i förra VM-turneringen...

...och bättre kan det bli

Det är naturligtvis klasskillnad på lagen, och sen Bollnäs tränare Joacim Forslund efter avhyvlingen först konstaterat att "det var en jobbig upplevelse det här".

Ändå räknar Magnus Berglund med ännu starkare motor framöver.

Han är faktiskt inte riktigt nöjd med varken Michael Carlsson, Rinat Shamsutov eller Ted Andersson.

Det finns mer att komma med.

Bara så att Hammarby vet till att börja med.

Stormatch på Zinken på Södermalm på måndag nämligen.

Lasse Sandlin

ARTIKELN HANDLAR OM