Iskallt uppdrag i heta Boltic...

Storseger mot mästarna - då fick Berggren en lugn dag på det kallaste jobbet i världen

SPORTBLADET

Det finns gott om skräckinjagande uppdrag i idrottsvärlden. Det finns ett som kan få dig att frysa till is:

Att stå i mål.

I bandy.

- Vid minus 20-22 går gränsen tycker jag, säger BolticGötas målvakt Martin Berggren.

Foto: MICKE SÖRENSEN
-19 GRADER BolticGötas målvakt Martin Berggren gör allt för att hålla sig varm i målet. Berggren hade inte så mycket att göra i går. BolticGöta slog regerande mästarna Sandviken med 9-4.

Den första matchen i elitserien för BolticGöta, mot Edsbyn, ställdes in på grund av kyla. Så igår var det premiärdags hemma på Tingvalla mot regerande mästarna Sandviken, utan skadade speldirigenten Ola Fredricson. 1 220 åskådare trotsade det 19-grader kalla vintervädret och fick valuta för pengarna.

Försöker hålla igång

Hur överlever man världens kallaste jobb?

- I dag (läs i går) var det riktigt kallt. Men man får försöka hålla i gång så gott det går. Jag åker runt i straffområdet och skakar lite för att hålla värmen. När det är så här klär jag mig tunt fast varmt - det får inte bli klumpigt, säger Boltics målvakt Martin Berggren som under långa stunder inte hade något att göra i målet.

- Jag har fyra olika lager med kläder och extra underhandskar. Men magplattan, som jag brukar använda på träning, var en engångsföreteelse.

Saik tog ledningen efter en minut genom Henrik Hagberg men sen var det Boltic för hela slanten. Daniel Svedberg kvitterade på hörna och i matchens nionde minut ökade Ulf Einarsson till 2-1.

- Inför matchen sa vi att vi hade bra vinstchans. De har ju blivit otroligt uppskrivna i media och verkade oslagbara. Vi ville visa att det inte var så, säger Berggren efter matchen.

- Vi höll i bollen jäkligt bra och de fick inte tag på den. De hade bara två chanser i första halvlek och i paus ledde vi med 4-1.

Fick ett övertag

- I andra gjorde vi mål med en gång och fick automatiskt övertag. De pushade för reducering och ett mål i baken sätter sig i huvudet. De var aldrig i närheten att vinna efter det.

Slutresultatet skrevs till 9-4 sen Magnus Muhrén snyggat till siffrorna på slutet. Men det var klasskillnad mellan lagen.

- Vi var enormt bra idag. Försvaret var kanon. SAIK kom fram till straffområdet men sen var det bom-stopp. De är ett bra lag men vi gjorde dem dåliga. Vi hade bra bollkontroll och ska ha cred för det, säger Berggren.

När är det för kallt för att spela?

- Temperaturen idag låg på minus 19 grader och vid 20-22 går gränsen tycker jag. Isen tar mycket stryk när det är för kallt. Då blir det livsfarligt för utespelarna och det är inte särskilt hälsosamt heller.

Förhoppningsvis står isen pall i Rocklunda så att morgondagens match mellan Västerås och Boltic kan spelas. VSK som slog ut Boltic i kvartsfinalen förra året. VSK som genom Michael Carlsson vann annandagsmatchen i södergruppen när anfallaren satte 5-4 i den 88:e minuten. Dags för revansch kanske?

- VSK på bortaplan är antagligen den svåraste matchen av alla. Men vi vet att vi kan rå på dem. Vårt självförtroende var på topp redan före vinsten mot Sandviken.

Johanna Garå

ARTIKELN HANDLAR OM