Bandyskridskon: Livsfarligt vapen

Larm efter flera olyckor - skenan vass som en kniv

SPORTBLADET

Den nya skenan på bandy-skridskon är livsfarlig.

Vid slipning kan nämligen sylvassa spetsar bli kvar.

Efter flera olyckor påminner nu bandyförbundet om förbudet mot de skarpa spetsarna.

Hammarbys materialförvaltare Lasse Almström slipar den nya skenan - som har orsakat flera olyckor de senaste åren.

En ny typ av skridskoskenor har kommit fram inom bandyn de senaste åren. Förr var skenan lik den som används i hockeyn, alltså mer rundad. I dag är den rak och med rundade hörn - när den säljs.

Tillverkaren förser skenan med avrundade spetsar som har en radie av 5 mm. Men när de slipas har det visat sig att det lätt blir kvar skarpa spetsar i ändarna.

"Farligt för målvakter"

- Det är farligt, inte minst för målvakter som rusar ut mot anfallande spelare. Det har hänt att skridskorna har gått rakt igenom deras benskydd, säger Göran Åslund, ordförande i Utbildnings- och tekniska kommittén.

I bandyförbundets tävlingsbestämmelser står att skridskorna inte får "vara försedda med skarpa spetsar eller liknande som kan vara till fara för andra". Nu påminner förbundet om förbudet efter att flera olyckor rapporterats.

Snitt in till benet

- Vi har haft flera ungdomsskador, i några fall har snittet gått ända in till benet. Samtidigt som vi inte vill hämma utvecklingen så vill vi skydda oss mot möjliga skador.

VSK:s målvakt Anders Bergwall har själv varit med om en olycka. För ett par år sen gick bakre delen på Sami Laakkonens skridsko rakt igenom Bergwalls benskydd.

- Han kom rakt framifrån och som tur var blev det bara ett litet märke på smalbenet. Men det kunde blivit riktigt farligt - skenan är ju vass som en kniv, säger han.

Varje spelare ska tillsammans med sin materialförvaltare se till att regeln följs. Och domarna ska kontrollera spelarnas skridskor före matcherna.

"Det slarvas mycket"

- Jag ser till att våra spelare slipar skridskon så att den är rundad där bak. Men det är på tiden att något görs eftersom det slarvas mycket. Sen hoppas jag det införs krav på halsskydd inför nästa säsong. Det är de små skydden som räddar liv, säger Bergwall.

Förbundet rekommenderar också starkt att spelarna slutar med valsning av skenorna.

- Bredden på skenan är 2,9 mm när den säljs men på senare år har spelare börjat göra den smalare, säger Åslund.

- För att ge ett exempel på hur vass den blir kan man jämföra skillnaden när man skär kött med en morakniv och en skalpell...

Johanna Garå

ARTIKELN HANDLAR OM