Skrällen i går en klassisk bandyknall

Logiskt att det blev Edsbyn som knäckte Västerås

SPORTBLADET

Bollen är rund även i bandy.

För vem, förutom GP:s hälsing Ulf Stenberg, hade kunnat vänta sig, att Edsbyn skulle slå ut Västerås...

Tänk dej sex veckor tillbaka, till fredagkvällen 17 januari, då VSK hemma på Rocklunda slog Sandviken med 2-1 - VSK:s 17:e seger på 18 matcher i vinter.

Bara BolticGöta hade då lyckats skaka om mesta mästarna med en 4-4-match i november.

I dag finns fyra lag kvar i kampen om SM-titeln. Inget heter varken Västerås SK eller BolticGöta.

Att det nu blev Franco Bergmans Edsbyn som stoppade VSK var faktiskt ganska logiskt.

För det var just mot Edsbyn, i omgången efter segern mot Sandviken, som VSK förlorade sin första seriematch denna säsong: 8-4 till Byn hemma på Ön.

Sen följde en märklig VSK-period med ytterligare fyra förluster på fem matcher - 2-8 och 2-6 mot Hammarby, 5-8 mot Vänersborg och 3-5 mot Sandviken - vilket plötsligt fick oss att omvärdera det ena av de två lag, som de flesta nog ändå trodde var mer eller mindre givna till årets final i Uppsala.

Lugn VSK - ni kommer tillbaka

Som någon väl insatt skribent skrev efter just mötet VSK-Sandviken: detta "bandygiganternas första allvarliga möte i vinter" och "en försmak av årets förväntade final".

Citat från säker källa. Jag var själv på plats på Rocklunda...

Men jag minns också Pelle Fosshaugs ord från ungefär samma tidpunkt, när allt snack bara handlade om Västerås och Sandviken:

- Jag varnar för Hammarby. Dom är som Manchester United...

Nu är Hammarby enda grönvita laget som är kvar i vinterns SM-slutspel.

För första gången sen 1988, då man föll i kvarten mot Sandviken, 2-3, efter att ha vunnit de två första matcherna, har VSK ramlat bort före semi.

Nån större fara för framtiden ser då inte jag.

Tvärtom: sju VSK-are finns med bland de 25 spelare som förbundskapten Kenth Hultqvist i veckan nominerade för att däribland så småningom plocka sin 16-mannatrupp till VM i Archangelsk. Bara Sandviken har fler VM-kandidater, åtta man.

Edsbyn bidrar endast med två man, Daniel Liw och Patrik Rönnkvist, och faktiskt har jag svårt att se någon av dessa i den slutliga VM-truppen. Inte ens "Palle" trots att han gjort mål, sammanlagt sex, i samtliga kvartsfinaler mot VSK utom just gårdagens.

Ändå är det just dessa två som är nyckelspelarna i årets Byn, tillsammans med två verkliga veteraner på mittfältet:

Ryssen Nikolaj Jarovitj, tvåmålsskytt i går, som spelade i Edsbyn 1994-98, som försvann till Vodnik i Archangelsk i fyra säsonger men som 34 år gammal återkom till Edsbyn inför denna säsong;

Magnus "Kuben" Olsson, som debuterade i landslaget säsongen 1994-95, som nu hunnit fylla 30, som fortfarande har samma turbo i rören och samma idérika hjärna som för åtta år sen, men som tydligen har sina blågula övermän.

Sandviken måste stoppa "Palle"

Nu väntar Sandviken på Edsbyn i semifinal, den första direktsänd i TV24 i morgong.

Tunga Sandviken givetvis favorit, men minns att Edsbyn vann lagens första möte den här säsongen: 5-2 på Jernvallen 17 november. "Palle" Rönnkvist träffade rätt tre gånger, Nikolaj Jarovitj och Daniel Liw varsin.

Sen dess har Sandviken vunnit de båda övriga mötena, båda i Edsbyn, 6-5 i december och 6-3 i januari.

För gästrikarna gäller alltså främst att hålla kollen på skarpskytten Patrik Rönnkvist. Klarar man det, så går man till final.

Ändå har jag svårt att helt glömma GP-kollegan Ulf Stenbergs tips inför säsongen: SM-guld till Edsbyn!

Lasse Sandlin

ARTIKELN HANDLAR OM