EDSBYN - SKRÄLLBYN

"Det är svårt att beskriva känslan, det är otroligt"

1 av 2 | Foto: CONNY SILLÈN
vilket flyt, grabbar Här firar Edsbyn en av de största skrällarna på länga i svensk bandy. Hälsingarna slog ut storfavoriten Västerås i den femte och avgörande kvartsfinalen.
SPORTBLADET

Här glider Edsbyn till semifinal.

Storfavoriten Västerås besegrades i den femte och avgörande kvartsfinalen.

- Det var otroligt, säger Edsbyns Daniel Liw.

Någon timme efter slutsignalen sitter två före detta Västerås-spelare, Daniel Liw och Ola Johansson, i "magsjukebilen" på väg hem till Edsbyn och njuter.

Trots karantänen är stämningen på topp.

Man har slagit Västerås med 4-3 och ska spela semifinal mot Sandviken. Vem hade trott det?

- Det känns väldigt bra just nu. Lite konstigt eftersom jag bor i Västerås men fantastiskt eftersom vi har blivit så bra, säger den assisterande tränaren Ola Johansson som återvände till Edsbyn inför denna säsong.

- Det är svårt att beskriva känslan när domaren blåste i pipan, det var otroligt. Personligen har det varit lite motigt för mig i år med skadan och allt. Men det har gått bättre och bättre och jag hoppas att målet i dag fått allt att släppa för mig, säger Liw.

Stod emot trycket

Målet var en hörnretur som kom i den 52:a minuten och betydde 2-1 till Edsbyn. Detta efter att Västerås dominerat spelet i första halvlek, dock utan att få målövertag.

- Vi höll emot trots att vi fick fyra utvisningar i första halvlek. Det var kärnan till vinsten - vi stod emot trycket och offrade oss. Det var en seger för vår defensiv, säger Johansson.

Ryssen Nikolaj Jarovitj ökade på gästernas ledning två gånger till 4-2 och Västerås hann inte i kapp. Sensationen var ett faktum.

- Vi har trott på oss själva och den individuella formen har stigit för varje match. Innan jul verkade vi ha prestationsångest men nu spelar vi utan press. Jag lider lite med Västerås. Jag har själv åkt ut i kvartsfinal och det är tungt, säger Daniel Liw.

Vad ligger bakom framgången?

- Vi har tränat mycket, varit konsekventa och inte tvivlat på vår förmåga. Just nu har vi otroligt stark tilltro till det vi gör. Vi har bra eget spel och föreningen har ett långsiktigt mål så vi känner ingen press. Någon gång ska vi vara bland de bästa och vi närmar oss med stora steg, säger Johansson.

Inför säsongen tippade tränare Franco Bergman en final mellan Västerås och Sandviken i Sportbladet. Han sa att målsättningen var att nå elitserien.

- Jag trodde att vi skulle tillhöra de fyra-sex bästa men inte att vi skulle kunna slå VSK i kvarten. Segern betyder väldigt mycket för samhället, det är nog väldigt många glada människor i Edsbyn just nu. Fram för allt betyder detta mycket för alla som jobbar inom bandyn, säger Johansson.

Och nu ska ni ta er till final?

- Saik är stora favoriter, det är bara att konstatera. Men vi ska sätta oss ner och ta ett rejält snack om hur vi ska spela mot dem. Vi ska nog kunna irritera dem med.

Hultqvist: Sandviken har haft svårt mot Edsbyn

Kent Hultqvist om någon borde veta vilka lag som tar sig till SM-final i bandy. Men den svenska förbundskaptenen vill inte tippa utgången av semifinalerna.

Hultqvist.

Johanna Garå