Bajens guldgosse har fixat vinnarkostymen...

Kalle Spjuth: Bandyfinalen är det största jag varit med om

SPORTBLADET

Årets bandyjunior behövde en kostym.

Till en möjlig SM-guldbankett och till studenten.

Sportbladet hängde med Hammarbys Kalle Spjuth till herrekiperingen och gymnasieskolan.

Foto: MAGNUS SANDBERG
Guldsvid på gång… Här visar försäljaren Lasse Bergman något som kan bli en guldkostym för Hammarbys bandyjunior Kalle Spjuth under överinseende av mamma Ebba Williams. På söndag har 18-åringen chans att bli svensk seniormästare.

När de bästa polarna åker på fjällsemester får Kalle Spjuth stanna hemma och spela SM-final.

Bajens nummer 14 är lätt att känna igen på isen eftersom han är den ende med ansiktsgaller på hjälmen.

– Snart får jag äntligen såga av det, säger 18-åringen och skrattar när Sportbladet träffar honom på favoritkaféet i hemorten Oxelösund.

Tar studenten

Vi har redan hunnit med att välja kostym på Oxelösunds enda herrekipering och efter kaffet ska vi visas runt på Breviksskolan där Spjuth går sista året på naturprogrammet.

– Vi har ganska lite att göra det sista året eftersom vi läste på under de två första. Fast jag har skjutit upp en del plugg tills efter bandysäsongen. I juni tar jag studenten och får ta igen festandet jag har missat sen nyår.

Spjuth kan få stor anledning till att festa redan på söndag kväll. Då har SM-finalen mot Sandviken avgjorts på Studenternas i Uppsala.

– Målsättningen inför säsongen var en finalplats och när vi fick slutspelslottningen såg vi möjligheterna. Nu är vi här och finalen är det absolut största jag har varit med om. Det ska bli läckert. Jag längtar redan.

Drömdebutant

Som juniorspelare behöver Hammarby inte räkna med Spjuth bland de ordinarie avbytarna. Nästa säsong får dock årets trumfkort börjar tävla på samma villkor som de andra seniorerna. Men låt oss gå tillbaka till november 2002 först.

Man kan bara drömma om en bättre allsvensk debut. Nyförvärvet Spjuth åkte ut på Zinkensdamm, verkade totalt orädd och gjorde tre mål.

– Det var verkligen en oväntad och overklig premiärmatch. Men sen gick det lite nedåt ett tag för mig. Det är inte så konstigt kanske – svårt att matcha den starten.

Nedåt och nedåt. Spjuth har fått mycket speltid under hela säsongen och han berättar att självförtroendet har går upp och ner. I Oxelösunds IK, division 1-laget han spelade med före Bajen, fick han spela fastän han inte alltid var på topp.

”Lite smartare”

– Fortfarande händer det att jag faller tillbaka till juniorbandy och slår i från mig bollarna, men det försvinner väl förhoppningsvis mer och mer.

– Jag har lärt mig massor det här året. Förutom ett högre tempo i kroppen så har jag blivit lite smartare när det gäller att tänka bandy. Taktiskt sett är det en väldig skillnad från division 1.

Spjuth säger att han lyssnar mycket på de äldre spelarna, som Jonas Holgersson, Göran Rosendahl och Stefan ”Lillis” Jonsson. Redan från början kände han sig hemma i Hammarby. Men efter sommaren är det slut på pendlandet. Flyttlasset går till Stockholm.

– Ja, man börjar bli trött på en timmes bilfärd till och från varje träning. Kanske pluggar jag vidare i Stockholm, vi får se.

Nästa säsong börjar allvaret för årets junior. Men först ska Kalle Spjuth se till att nyttja sin kostym. Förhoppningsvis redan på söndag.

Fyller 19 år i maj

Johanna Garå