Hejar på AIK - i rånarluvor

SPORTBLADET

AIK mot Sandviken i damernas bandyfinal.

På läktaren: tre AIK-fans i gulsvarta rånarluvor.

- Det är första gången jag hör talas om detta i Sverige, säger supporterpolisen Östen Gustavsson.

Foto: SÖREN ANDERSSON/BILDBYRÅN
ett roligt inslag? Under damfinalen i bandy i lördags på Studenternas IP i Uppsala dök det upp maskerade personer i AIK-klacken. "Så länge man inte bråkar eller är hotfull spelar det ingen roll hur man är klädd", säger Black Armys ordförande Sebastian "Basse" Gunnarsson.

Sebastian "Basse" Gunnarsson, nytillträdd ordförande i AIK:s största supporterorganisation Black Army känner till att rånarluvor förekom bland AIK-fansen under damfinalen.

- Men om det är Black Army-medlemmar vet jag faktiskt inte, poängterar han.

- Det var nog tänkt som en kul och spontan grej som passar på udda sporter som dambandy. Dessutom fyller det en funktion, det brukar ju vara kallt på bandy.

Enligt Sebastian Gunnarsson förekom rånarluvor bland AIK-fans även i samband med Uefacupmatchen mot Fenerbahce i höstas. Även denna gång var det en "kul grej" eftersom Fenerbahces supportrar är kända för sina gula rånarluvor.

Kan man köpa rånarluvor i Black Armys souvenirshop?

- Nej, det är inget vi säljer eller tänker börja sälja.

Vad tycker du om att rånarluvor förekommer bland AIK-fans?

- Jag ser inga problem när det handlar om ett par tre pers med glimten i ögat. Så länge man inte bråkar eller är hotfull spelar det ingen roll hur man är klädd.

Ovanligt i Sverige

Sedan Göteborgskravallerna utreds ett förslag om maskeringsförbud vid demonstrationer men enligt Östen Gustavsson, en av Sveriges mest erfarna supporterpoliser, är det inte troligt att maskeringsförbudet skulle gälla på en idrottsläktare.

Gustavsson har heller aldrig hört talas om rånarluvor på svenska läktare.

- Nej, däremot förekommer det sannolikt i Italien och andra europeiska länder.

Är det en oroande utveckling att rånarluvor dyker upp?

- Nej, det tror jag inte. Om några snorungar börjar med det kommer vanliga supportrar att reagera, säger Östen Gustavsson.

Hör rånarluvor hemma på svenska idrottsläktare?

Robert Laul

ARTIKELN HANDLAR OM