Sverige klart för VM-final

Lätt seger över Kazakstan i dag

SPORTBLADET

ARCHANGELSK (TT:S KORRESPONDENT)

Åren går - men Pelle Fosshaug verkar aldrig kunna sluta att dribbla.

Med ett makalöst mål i lördagens semifinal mot Kazakstan visade 38-åringen vägen mot ännu en svensk VM-final i bandy.

Foto: BILDBYRÅN
FRAMTIDEN SER LJUS UT Göran Rosendahl och Sverige kan se fram emot en VM-final mot Ryssland på söndag.

Endast drygt två minuter in i matchen snurrade Fosshaug runt med de kazakstanska backarna så att de antagligen fortfarande behöver ta hjälp av åksjuketabletter.

En och två och tre och kanske fyra stycken till och med dribblades bort innan den svenska veteranen rullade in 1-0 i tom bur.

- Jag gör ju inte så många sådana mål längre, så det var väl stärkande att känna att man fortfarande kan, sade en påtagligt nöjd Fosshaug i omklädningsrummet efteråt. Semifinalen var hans 37:e VM-match - en fler än vad tidigare svenske rekordhållaren Bempa Ericsson hann med.

Målet var inte helt avgörande, men gav i alla fall en perfekt start till en slutlig 6-1-vinst.

Att Kazakstan skulle besegras och Sverige gå till final mot Ryssland var nästan klart i förväg.

- Men när alla talar om final på förhand och även spelarna börjar prata. . . Det är precis som om man skulle kunna hoppa över semifinalen, sade förbundskapten Kenth Hultqvist som faktiskt var lite småorolig fram till att Michael Carlsson sköt in 5-1-målet på ett elegant långskott.

Carlsson gjorde ytterligare ett mål medan Göran Rosendahl och Pär Gustafsson slog in varsitt innan Anders Östling avslutade skyttet i slutminuten.

Ryska favoriter

Då stod det klart att drömfinalen blir av. Sverige möter Ryssland inför 12 000 åskådare på Trudstadion i Archangelsk på söndag eftermiddag.

- Uppladdningen har redan börjat. Tjutt - och så var det bort med den här matchen, visade Fosshaug med en ljudillustrerad gest.

Trots den svenska 6-2-segern i gruppspelet i onsdags håller han fortfarande Ryssland som favoriter.

- Det är inte vi som ska bjuda upp till dans, sade Fosshaug som liksom många andra tror att ryssarna kommer att agera mer defensivt än tidigare i finalen.

Efter Rysslands 7-3-seger mot Finland i deras semifinal flaggade även mittfältsstjärnan Misja Svesjnikov för ett mer avvaktande spel.

- Vi måste. Vi såg ju här hur de ställer upp sig nästan som i handboll, sade Svesjnikov om de blåvita, som precis som Sverige försökte locka ut och bort Ryssland genom lugn och försiktighet.

Carlsson avslutar

Det finländska försvaret är emellertid långt ifrån lika starkt som det svenska. Därifrån byggs Sveriges ''nivåspel'' där backarna och halvorna håller i bollen tills det går att hitta bra diagonalåkningar för mittfältarna.

I slutändan ska framför allt Magnus Muhrén och Andreas Lindström få fram passningarna till avslut för Michael Carlsson.

- Systemet gör ju att det blir mycket lägen för mig. Jag får mycket mat däruppe - det är kanon för en toppforward, säger Carlsson - etta i VM:s skytteliga med elva mål totalt.

Om det inte räcker kan man ändå alltid lita på Pelle Fosshaugs dribblingar.

Wiktor Nummelin/TT