Så ska vi knäcka ryssen

Fosshaug: Det blir en kamp om vem som viker sig först

SPORTBLADET

ARCHANGELSK

VM-final i Ryssland - det har Sverige aldrig någonsin spelat.

I dag är det dags.

Och det ska bli guld - med gris- och nivåbandy.

- Det lag som spelar med mest kyla vinner, säger förbundskaptenen Kent Hultqvist.

I försvarsläge härskar grisbandyn. Men när Sverige anfaller snackas det nivåer. Så här ska det se ut när Kenth Hultqvists mannar i dagens final anfaller på Stadio Trud: Nivå 1: De svenska försvarsspelarna håller i bollen så länge som möjligt för att locka upp ryssarna i banan. Nivå 2: En mittfältare, vanligtvis Henrik Hagberg eller Pelle Fosshaug hämtar upp bollen långt ner på egen planhalva och slår en passning i djupled. Bollen möts av en annan mittfältare, normalt Magnus Muhrén eller Andreas Lindström som åker diagonalt över banan. Nivå 3: Muhrén/Lindström passar tillbaka till Fosshaug/Hagberg som i sin tur slår bollen i djupled till en anfallare, oftast Michael Carlsson, som möter i straffområdet och avslutar. TV 4+ kl 15.45

Titta på grafiken här ovan. Den innehåller många pilar och streck. Men en klar grundtanke - kämpa ut ryssarna.

- Det gäller att våga hålla i bollen i försvaret så länge som möjligt. Men ryssarna kommer att akta sig för att bli bortspelade högt upp i banan. Går de inte på oss kommer vi fortsätta passa runt i försvaret - det blir lite av kampen om vem som viker sig först, säger Pelle Fosshaug, 38, som i och med gårdagens semifinal mot Kazakstan (6-1) blev den meste svenske VM-spelaren genom tiderna.

När ryssarna attackerar de svenska försvararna kommer de blågula att blixtsnabbt att vända spelet - med Fosshaug och Henrik Hagberg i huvudrollerna.

Fullsatt arena

Dom leverar passningar till Magnus Muhrén och Andreas Lindström, som åker diagonalt över banan och i sin tur skickar bollarna vidare till Michael Carlsson, som inför finalen leder VM:s skytteliga med elva mål.

När ryssarna anfallar är det grisbandy som gäller: Vänta ut anfallen på mittplan, spela tätt inpå mittfältarna och hugg på varje misstag.

- Ryssarna kommer att gå till anfall förr eller senare. Spelar de runt i försvaret för mycket kommer publiken att börja bua, säger Fosshaug.

Stadio Trud har kapacitet för 12 000 åskådare. I dag kommer arenan vara fullpackad av ryska fans med guldvittring. En publik som både kan vara en för- och nackdel för ryssarna.

Senast Sverige vann ett VM-guld öster om Helsingfors var 1981 i Chabarovsk. Men då spelade bara gruppspel. 1989 i Moskva och 1999 i Archangelsk missade Sverige finalen.

Men i dag blir det fest - efter matchen. De 90 minuter spelarna är på banan är det grisande och nivåsnack som gäller.

Martin Fransson