Obuhov kan sänka Sverige – och sedan bli svensk?

Rysslands målkung: Jag har funderat på att börja spela i svenska landslaget

SPORTBLADET

ARCHANGELSK

Sergei Obuhov, 28, är det största hotet mot ett svenskt VM-guld.

Men han kunde ha suttit i det andra omklädningsrummet på Stadio Trud i Archangelsk i dag.

- Det enklaste sättet att bli svensk medborgare hade varit att börja spela i svenska landslaget - jag måste erkänna att jag funderat på det, säger han.

Foto: BILDBYRÅN
HEMMA HOS RYSSLANDS VASSASTE VAPEN Sergei Obuhov är det största hotet mot en svensk VM-seger i dag. Det svenska försvaret får en tuff uppgift att stoppa skyttekungen med målrekordet i både svensk och rysk bandy. Inför finalen tog Obuhov, här med dottern Julia, 3, emot Sportbladet i hemmet.

En skinande blå tyskimporterad Honda, en lägenhet vid floden Dvina med svensk standard och över en miljon per säsong i lön - netto.

Det går ingen nöd på Sergei Obuhov.

Mitt under slutspurten av VM tar han emot Sportbladet i sitt hem - trots att spelarna av förbundsledningen förbjudits att prata med journalister.

Med 81 ligamål slog Obuhov alla tiders målrekord i Ryssland under sin första säsong i världens kanske bästa bandylag - Vodnik.

Men trots framgångarna längtar han hem till Falun. I början i april åker han till Dalarna för att fundera på framtiden.

- Med Vodnik har jag spelat många matcher där jag inte har haft så kul. Då har vi avgjort redan efter 25-30 minuter. Det är ojämn klass på lagen i ryska ligan.

- För mig som bandyspelare hade det varit ett lyft att komma hem till Falun, det är bättre kvalitet på bandyn i Sverige. Efter semifinalen mot Kuzbass kände jag mig trött i hela kroppen - så var det efter varje match i Sverige.

"Vi hade det jättejobbigt"

Dottern Julia, 3, lägger pussel på golvet i vardagsrummet samtidigt som frun Katja, 24, fixar kaffe och kakbuffé i köket. Familjen Obuhov utstrålar harmoni.

- Nu trivs vi i Archangelsk, men det var jättejobbigt i början. De stal väskan från min fru när hon var ute och handlade och min dotter ville inte gå till dagis. Hon var där fem dagar, sedan har hon vägrat att gå tillbaka.

Obuhov har redan skrivit på ett kontrakt med Falu BS för nästa säsong. Trots det hänger framtiden i luften. Vodniks president, multimiljonären Boris Skrynnik, kommer att kämpa för att behålla svenskryssarna Obuhov och Misha Svechnikov i laget.

- Jag tror att båda spelar i Vodnik nästa säsong, säger han.

Vill arbeta med affärer

Hade Obuhov fått bestämma hade han kommit hem redan under årets säsong.

- Falu BS hamnade i en svår situation redan i november-december och jag ville hjälpa till. Det var dessutom under den period när jag inte trivdes så bra här, säger han.

Inför nästa säsong är valet svårare.

- I Archangelsk finns pengarna. Men jag kommer inte att stanna här efter karriären. Då blir det Sverige. Efter att jag slutat spela bandy hoppas jag kunna arbeta med affärer mellan Ryssland och Sverige.

I dag spelar Sergei Obuhov VM-final mot Sverige.

Som ryss.

Men det kunde ha varit annorlunda. Bandyspelare är nämligen tillåtna att göra ett nationsbyte.

- När jag fick mitt uppehållstillstånd insåg jag att det enklaste sättet att bli svensk medborgare hade varit att börja spela för Sverige - jag måste erkänna att jag har funderat på det. Men nu har jag bestämt mig. Jag kommer aldrig att spela i ett annat landslag än det ryska.

Har målrekordet i Sverige & Ryssland

Martin Fransson