Falu BS måste spara - hotas av konkurs

”Sommaren blir tuff - det finns en risk att vi inte klarar oss”

SPORTBLADET

I veckan beviljades Falu BS elitlicens för kommande säsong. Men bandylaget hotas av konkurs.

Nu vill klubben att Falu kommun ska gå i borgen för ett lån på 1,2 miljoner kronor.

- Pengarna behövs för att säkerställa verksamheten. Men sommaren blir tuff. Det finns en risk att vi inte klarar oss undan konkurs, säger Falu BS-ordförande Anders Ericson till Dala-Demokraten.

Falu BS Bandy har dragits med ekonomiska bekymmer sedan mitten av 1990-talet. 1999 lånade klubben en och en halv miljon av Falu kommun. I dag har klubben 550 000 kronor kvar att betala på lånet.

Trots det har klubben skrivit ett brev till kommunen med begäran om ett nytt lån på 1,2 miljoner kronor, med motiveringen att pengarna behövs för att säkerställa verksamheten.

I mitten av maj tar Falu kommun ställning till om klubben får förnyad ekonomisk hjälp.

- Men tidigare har Falu BS varit duktiga på att betala tillbaka och det här lånet är låst på så lång tid som tio år. Så det är inget som jag omedelbart avvisar, säger kommunalrådet Jonny Gahnshag.

Falu BS skriver i brevet att den har för avsikt att spara. Men den största utgiftsposten, spelarlönerna, ska klubben inte sänka.

- Drar vi ner på spelarlönerna kommer vi att få sportsliga problem igen. Vi måste ha en slagkraftig trupp för att kunna konkurrera. Har vi inga framgångar på planen kommer inte publiken, säger Anders Ericson.

TT