Målkungen: Saik spelar grisbandy

Tillbaka i Sverige - då kapar Obuhov mästarna

SPORTBLADET

Efter en guldkantad vinter i Ryssland har frälsaren återvänt till Falun.

Superstjärnan Sergei Obuhov, 29, rivstartar säsongen med att gå till attack mot regerande mästarna.

- Sandviken spelar grisbandy, säger han till Sportbladet.

Foto: ULF PALM
SKJUTER SKARPT DIREKT Sergei Obuhov är tillbaka i svensk bandy och Falu BS efter ett år i Ryssland - och inleder med att avlossa en skarp salva mot kvällens premiärmotståndare Sandvikens AIK...

I vintras kunde knappast saknaden av Sergei Obuhov ha manifesterats tydligare. Ett sportsligt och ekonomiskt fiasko följde efter målkungens avhopp.

Trots gällande kontrakt tog Obuhov sin familj med sig och flyttade till det ryska storlaget Vodnik från Archangelsk. Faluns styrelse tvingades ge vika och lånade ut sin guldklimp.

- Jag ville testa spel i Ryssland igen och vinna allt som går att vinna i Ryssland, säger han.

Slog ryska målrekordet

Obuhov fick också sina drömmar uppfyllda - nästan...

Finalförlusten mot Sverige i hemma-VM svider fortfarande.

- Ja, det var ett stort misslyckande. Men jag blev i alla fall rysk cup- och ligamästare. Dessutom slog jag det ryska målrekordet.

Utan Obuhov förvandlades topplaget Falun till en medioker nedflyttningskandidat.

Klubbledningen kunde dock dra en lättnadens suck när nytt allsvenskt kontrakt till slut fixades via ett förnedrande kvalspel och efter högludda locktoner har Sergei Obuhov skrivit ett nytt tvåårskontrakt.

Men själv tror han inte att Falun kan upprepa succésäsongen för fyra år sedan, då laget sensationellt tog sig till SM-final.

- Vi har tyvärr inte chansen att gå till final den här säsongen. Laget är inte tillräckligt bra och vi saknar en konstruktiv speldirigent på mittfältet som vi tidigare haft i Valeri Grachev och Dan Hjelm, säger Sergei Obuhov.

Oket av förväntningar på Sergei Obuhovs axlar väger tungt som ett ryskt hangarfartyg.

"Det är inte kul att se..."

Bandypubliken i Dalarnas residensstad vill ha revansch. En revansch som ska börja med seger i kvällens premiär, borta mot regerande mästarna Sandviken.

- De spelar grisbandy. Det är ingen rolig bandy att se. Mycket fysiskt och defensivt spel. Samtidigt är det ett mycket bra lag med många duktiga spelare. Men de backar hem för mycket och borde kunna spela mer publikfriande, säger Sergei Obuhov.

Men Falun spelar väl inte heller gladbandy?

- Vi spelar i alla fall lite roligare och mer offensivt än Sandviken. Men jag har ändå respekt för deras lag som är komplett.

Sandvikens tränare Anders Jakobsson bemöter bestämt Obuhovs utspel.

- Det där med grisbandy har jag ingen förståelse för. Jag vill inte kommentera såna saker.

- Men i och med att vi är så defensiva så måsta man ju ändå säga att vinner ganska mycket (skratt). Obuhov är duktig, men mot oss ska han inte få chansen, säger han.

Har målrekordet i Sverige

Alla målen för Falun - år för år

Magnus Helander