Full pott direkt

– det låter som ett eko från gamla goda tider

SPORTBLADET

VÄSTERÅS

Sitter i värmen på Rocklundas pressläktare och mumsar den ena varma korven efter den andra. Mittemot mej har en ny ståtlig ståplatsläktare med plats för 4320 personer just invigts och nedanför slåss VSK-huliganer med varann.

Men aftonens mest fascinerande skådespel utspelas på den rullande resultattavlan bakom ena målet: 2x45 minuter med Bollnäs-Sandviken...

Först 1-0. Sedan 1-1, 4-1, 4-2, 7-2, 7-3 och till slut 8-3.

Nog häpnar man.

Bandysportens ståndaktige tennsoldat stretar emot. Lilla Hälsingland, alltså.

Inte bara med skrällen på Sävstaås utan på Lugnet i Falun håller Edsbyn för favorittrycket och vinner, 4-3, och på Studenternas i Uppsala slår Broberg från Söderhamn hemmalaget med 4-1.

Premiärsegrar

Lägg därtill Ljusdals 5-3 mot Kalix i tisdags och alla fyra hälsingelagen har vunnit sina premiärmatcher!

Nog låter detta som ett eko från gamla goda tider.

Alla fyra lagen har spelat SM-finaler: totalt 30, inklusive tre omspel.

Alla fyra har vunnit SM-finaler: totalt tolv - även om det är länge sedan nu.

Senast i final var Edsbyn 1984 medan åren 1975-78 var hälsingebandyns senaste storhetstid, då tre olika lag vann de fyra finalerna: Ljusdal 1975 (Stefan Johansson fem mål), Broberg 1976 och 1977 ("Dallas" Sedvall gjorde mål i båda) samt Edsbyn 1978 (med Stefan Karlsson, Joe Lönngren, Ola Johansson och Jan-Erik Callberg).

Det är också Edsbyn som bandy-Sverige tror mest på i år av hälsingelagen. Hälften av allsvenskans 16 tränare tippade inför premiären att Edsbyn i vinter går hela vägen till final.

Två straffmål av Jonas Edling räddade Byn mot Falun, men bättre blir man säkert när den nu skadade trion - Dan Jonsson (skinkan), Thomas Liw (ljumsken) och Palle Rönnkvist (handleden) - återkommer.

Bra försäsong för Broberg

Broberg har haft en lysande försäsong, och målvakten Pasi Hiekkanen har med onsdagsmålet bara släppt in nio bollar på de sju senaste matcherna. Ännu bättre blir man när Magnus Granberg (ryggen), Fredrik Mix (ögat) och Mattias Lindblom (svinkoppor) kommer tillbaka.

Skadefria Bollnäs osannolika utklassning av svenska mästarna hittar jag ingen förklaring till.

Såna märkliga saker händer i bara Hälsingland. Bara en sån sak som att nye backen och hörnmålskytten Åke Gillberg så sent som i våras var innebandyspelare i Skutskärs OK.

Tidningen Ljusnans onsdagsledare behandlade förresten premiären: "Bandyn är en del av identiteten för södra Hälsingland och betyder mycket, inte minst som sammanhållande faktor i de olika kommunerna.

I kväll hoppas vi att alla hälsingelagen tar full pott. Det blir betydligt svårare för Ljusnans ledare att ta ställning senare när det blir dags för vinterns lokalderbyn."

Snacka om bekymmer...

Ingen utklassning av VSK

Matchen här i Västerås då? 7-1 till VSK låter som utklassning...

Men så var det inte alls, utan jag håller med Vetlandas assisterande tränare Kent Edlund:

- Dom gjorde mål på våra misstag, vi gjorde inte mål på deras.

Västerås gjorde fem av sina sju mål på fasta situationer - ett på straff och fyra på sammanlagt sju hörnor.

Imponerande effektivt. Vänsterhörnorna, med två mål av Anders Bruun och Lasse Gustafsson, var faktiskt 100-procentiga.

VSK:s spel var stabilt i defensiven men inte särskilt glimrande framåt. Nu fanns dock orsak till detta.

För att fortsätta den tidigare sjukjournalen från Hälsingland med tre knäfall: Pelle Fosshaug (meniskopererad), Rinat Sjamsutov (sidoledbandet av) och Johan Geibert (bakre korsband delvis av).

Trots 7-1: det kommer alltså ännu bättre tider i Västerås.

Hälsinglands SM-finalfacit

Lasse Sandlin