Kompisfajten

Fördel Saik efter rond ett

SPORTBLADET

SANDVIKEN

Sandviken slog tillbaka Vodnik i första ronden av slaget om Europa.

Hemvändaren Daniel Eriksson gick på knock - mot bästa kompisen Niklas Spångberg.

- Jag skulle hellre ha honom i mitt eget lag, säger Spångberg.

Foto: STEFAN JERREVÅNG
Tuffa tag mellan Niclas Spångberg & Daniel Eriksson i Europacupens första final.

Den 16 mars maj jublade Spångberg och Eriksson i kapp på Studenternas i Uppsala efter ännu ett SM-guld med Sandviken.

Nu är de fiender - åtminstone på bandyplan. Spångberg spelar kvar i Saik medan Eriksson har flyttat till Archangelsk, pengarna och Vodnik.

Snart kommer en av dem att kunna titulera sig Europamästare 2003. Klockan tio söndag förmiddag startar den andra finalmatchen av två på ett utsålt Stadio Trud i Archangelsk.

Den första avgjordes i går.

Stark upphämtning

Sandviken vann med 5-4 efter en match med två ansikten. Det första tillhörde Sandvikens fartfyllda kollektiv, det andra Vodniks vindsnabbe mittfältsmotor Micha Svechnikov. I stort sett på egen hand såg den forne Ljusdalsspelaren till att Vodnik hämtade upp pausunderläget 1-4 till 4-5.

Då, med tio minuter kvar, smällde det till.

Daniel Eriksson och Niklas Spångberg körde ihop mitt framför Jernvallens huvudläktare och började veva med klubbor och armar. Båda fick se den dramatiska matchupplösningen från utvisningsbåset.

- Jag stänger honom lite och han ger tillbaks. Han slår och jag slår tillbaka - full fart. Det är sånt som händer, säger Eriksson.

Vad sa ni till varandra?

- Ingenting särskilt, det var lugnt sedan.

"Tröttheten slog till..."

Saik-veteranen Spångberg tonar också ner incidenten.

- Det var nog tröttheten som slog till. Jag ramlade och slog honom på benskyddet lite. Han slog och jag slog tillbaka. Mer var det inte. Det var ingen fara, säger Spångberg.

Hur var stämningen på planen?

- Det är en prestigematch och det är klart att det smäller, men jag tycker inte att det var fult. Domarna höll i matchen bra, men de släppte en hel del, det är svårt att veta nivån då.

När Eriksson visades av planen bänkades Vodniks andre svensk Michael Carlsson för att ge plats åt ytterligare en försvarare.

Innan dess hade ex-västeråsaren hunnit med att göra två mål. Det första efter hörna, det andra en styrning strax framför Saik-keepern Daniel Kjörling.

- Det var härligt, man vill ju visa att man kan spela bra de få gånger man kommer hem, säger han.

De tio senaste årens Europacupmästare

Martin Fransson