Matchvinnaren: Otrolig inställning

Wetterqvist sänkte Bajen

SPORTBLADET

Glöm finliret. Nya Västerås är byggt av bandykrigare. Och försvararna har blivit matchvinnare.

- Vi har en otrolig kämpaglöd, säger segerskytten Mats Wetterqvist, 25.

Bandykriget Anders Östling jublar åt Västeråssegern.

I division ett-laget Tillberga skulle försvarsspelaren Mats Wetterqvist varva ner för gott. Så var det i alla fall tänkt. Men suget kom tillbaka. I går fick han helt klart för sig varför. I den 52:a minuten dundrade han in hörnan som betydde seger - och serieledning.

- Härligt. Jag vet inte om jag varit matchvinnare någon gång förut. Jo, i Tillberga förra säsongen blev jag nog det nån gång, säger Mats Wetterqvist.

Backklippan personifierar den nya mentaliteten. Glamourbandyn är ett minne blott. Säsongens VSK-upplaga får slita och kämpa för varje poäng.

Bytt skepnad

- Det är skitkul med bandy igen. Jag är mer motiverad än någonsin. Vi har en otrolig krigarinställning, säger han.

Likt en kameleont har Västerås bytt skepnad efter rådande förutsättningar. Frånvaron av skadade nyckelspelare har tvingat "Mesta mästarna" att ändra spelsätt. Från propagandaliknande publikfrieri till robust, rak - och ruskigt effektiv bandy.

3 872 i pukliken

Allt var ologiskt, otippat och närmast overkligt i regnet på Zinkensdamm. På läktarna fanns 3 872 personer som fick se matchen avgöras knappt tio minuter in i andra halvlek. Göran Rosendahl satte kvitteringen, trodde nog alla - utom domaren Håkan Nystedt. VSK-liberon Tobias Forss rensade bort bollen som kan ha passerat över mållinjen.

- Den kan mycket väl ha varit inne, erkänner Tobias Forss.

Hammarbys tränare Stefan Karlsson blev vansinnig på domaren Håkan Nystedt.

Då blixtkontrade Västerås och skaffade fram en hörna. Mats Wetterqvist sköt 2-4.

Och Stefan Karlsson blev ännu mer vansinnig.

- Hörnan föregicks av en offside på Jarno Väkiparta. Jag frågade domaren om det var han som dömde Vänersborg senast. För det var ju han som visade ut fel spelare i den matchen. Men det fick jag tydligen inte säga, förklarade Stefan Karlsson, som visades upp på läktaren.

Målsumparorgier och möjliga domarmissar. Men framför allt förlorade Bajen mot ett mentalt och fysiskt urstarkt Västerås som ska ta revansch för fjolårsfiaskot.

Magnus Helander