Sandviken föll efter förlängning

Vodnik europacupmästare

SPORTBLADET

Matchen var inne i förlängning och Sandviken radade upp hörnor för att vinna Europacupen.

En kontring kostade Saik den prestigefulla bandytiteln.

- Vi åkte på ett pojklagsmål...sånt som bara inte får hända, säger tränaren Anders Jakobsson efter sudden death-förlusten borta mot Vodnik.

Jublet från de 15 000 överlyckliga ryssarna på välfyllda Stadio Trud i Archangelsk hade precis börjat mattats när Anders Jakobsson satt i något som på en knastrig telefonlinje kändes som ett knäpptyst omklädningsrum.

Ensam med besvikelsen.

Förlusten minuterna in i sudden death kommer att svida länge, allt efter en match som Saik tappade till förlängning efter Vodnik-seger 5-4 (2-2) efter full tid. Saik vann det första mötet i Sandviken i fredags med 5-4.

- Det känns riktigt, riktigt tungt...vet faktiskt inte hur jag ska förklara det här, allt man säger kommer mest att verka patetiskt, säger Anders Jakobsson.

Saik-tränaren tänker på mardrömssekvensen tidigt i förlängningen när den svenska mästarklubben pressat fram en dubbelhörna, ett offensivt läge som sekunderna senare hade förvandlats till rysk kontring, till en öppen målchans, till ett matchavgörande mål.

- Vi hängde inte alls med och Vodnik kom flygande över isen. Man trodde knappt det var sant...

Sandviken öppnade stormatchen starkt och gick tidigt fram till en 2-0-ledning och trots 2-2 i paus kände Saik-ledningen lugn.

- Vi hade en hemsk motvind i första och visste att förhållandena skulle bli bättre i andra. Vi gjorde även 3-2 tidigt i andra via ett mycket snyggt mål av Henrik Hagberg, som tog ned en långlyra av Magnus Muhrén och rundade målvakten.

En tuff period med flera utvisningar bjöd in Vodnik i matchen igen, reduceringen 3-3 och ledningsmålet 4-3 såg ut att vinna matchen åt ryssarna - men Henrik Hagbergs andra mål gav 4-4 och Europacup-guld, trodde många.

- Det var bara fem minuter kvar på matchklockan och i det läget var vi mästare, men tyvärr, tyvärr så gjorde de 5-4 och det blev förlängning, säger Anders Jakobsson.

Vodnik - med tvåmålsskytten Daniel Eriksson och Michael Carlsson i laget - försvarade sitt guld från 2002.

Anders Burström/TT