Nu ska ”bandybyn” bli bäst igen

Ny generation har tagit över i Edsbyn: Bygden lever för bandyn - jag tror på guld

1 av 2 | Foto: CONNY SILLÉN
STORMAR FRAM Edsbyn tar sats med en ny generation spelare. Klubben som fostrat så många bandytalanger har nu flera väldigt lovande spelare i laget - SM-guld i sikte?
SPORTBLADET

De kläcks en efter en.

Men Edsbyns nya generation av bandystjärnor består inte av dunungar.

- Jag tror på SM-guld, säger Per Hellmyrs, 20.

Senaste gången Edsbyn lyfte SM-bucklan i skyn var 1978. Bygdens hjältar den gången hette inte helt obekanta saker som Ola Johansson, Anders "Dino" Söderholm, Joe Lönngren och Ove Frid.

De var unga.

Och de var "Byns" egenuppfödda bandybroilers.

- Häromdagen såg jag faktiskt finalen -78 på video för första gången. Det var häftigt, säger Ola Johansson, nu 46, med häpnadsväckande meriter i form av totalt tio SM-guld med Edsbyn, Boltic och Västerås. Dessutom tre VM-guld - och ett SM-guld som tränare i VSK.

Utmanar storlagen

Sedan förra säsongen är Johansson tillbaka där allt började. Tillsammans med en annan gammal storspelare, Franco Bergman, leder han det nya, pånyttfödda laget, som redan i vinter på allvar utmanar Saik, VSK och Hammarby om mästartiteln.

- Det klart att det är många i dagens lag som snart kommer att spela i a-landslaget, säger Ola Johansson.

Där har redan 24-åringarna Daniel Liw och Stefan "Lill-Dino" Söderholm varit med. På tur står senaste jättetalangerna Per Hellmyrs, 20, Jonas Edling, 20 och Hans Andersson, 21. Tillsammans utgör de "The Next Generation", killar som inte ens var födda under klubbens senaste glansdagar.

Och utan att vara tjatig:

Ja, de började att fostras på idrottsplatsen Ön innan de hunnit torka bakom öronen.

- Jag började med bandy när jag var fem år. Jag har vuxit upp med skridskorna på mig varje dag. Och samma är det för Jonas och Hasse. Vi har spelat i samma lag sedan knatteåldern, säger högerhalven Per Hellmyrs.

Edsbyns nya storsatsning kan nosas redan vid infarten till den lilla orten, som enligt Statistiska centralbyråns beräkningar har en "summerad fruktsamhet" över riksgenomsnittet.

Kanske beror det på klubbens magrare resultat ett par år efter guldet för knappt 25 år sedan.

Kristider har som bekant en förmåga att leverera babyboomar...

- I början av 90-talet kom många spelare utifrån. Nu har vi återgått till en hemvävd strategi. Det gäller att skapa en bra miljö för bandy. På senare tid har vi ju även fått hem två av våra egna spelare från Hammarby och Sandviken (Daniel Liw och Stefan Söderholm), säger Ola Johansson.

- Intresset för bandy här är enormt nu. Med vår nya inomhushall och vårt lovande lag. Bygden lever för det här, säger Hellmyrs, som olyckligt nog åkte på en ryggskada under landslagsturneringen i Ryssland för ett par veckor sedan. Då representerade han det blågula b-landslaget.

- Men jag har varit på en del läger med a-landslaget under hösten. Det är nyttigt att få vara med och känna lite på det, säger Per Hellmyrs.

"Vi kan nå riktigt långt"

Att han troligen missar det glödheta annandagsderbyt mot Bollnäs i utsålda hemmahallen svider rejält.

Vilka är era starkaste sidor som spelare?

- Hasse är en grymt bra passningsspelare och har bra blick för spelet, säger Per Hellmyrs.

- Per och Hasse är väl ganska lika. De har bra spelsinne och teknik, säger Jonas Edling, trea i allsvenska skytteligan med 15 mål.

- Att göra mål är den naturligaste saken i världen för Jonas. Han har alltid varit målskytt, säger Hans Andersson, som får sista ordet.

- Vi slår Bollnäs i morgon. Ola Johansson har med all sin erfarenhet betytt oerhört mycket. Får vi ihop det här så kan vi nå riktigt, riktigt långt.

Edsbyns IF har fyra SM-guld

Magnus Helander