Sverige utklassade Kazakstan

Seger med 14–2 i VM-premiären

SPORTBLADET

VÄSTERÅS (TT)

Per Fosshaug var på läktaren, men annars var det mesta sig likt när Sverige inledde bandy-VM med en storseger.

Kazakstan, fjolårets bronsmedaljör, besegrades med 14-2 - och segern gav förbundskaptenen Kenth Hultqvist en hel del positiva svar.

Magnus Muhréns rygg håller, Michael Carlsson har inte tappat bort målkänslan i ryska Vodnik och det svenska grundspelet finns där, även om avstängde kreatören Per Fosshaug saknas.

Det var de största orosmomenten inför VM, och även om man inte ska lägga in allt för mycket i segern mot svaga Kazakstan, fick Hultqvist positiva svar på samtliga frågor.

Sammantaget gjorde svenskarna en mycket bra match, med högt tempo, bra skridskoåkning och mängder av snabba bollsläpp.

- Det var inte lätt för Kazakstan att ro på oss i dag. Vi hade många artister på plan, sade Hultqvist.

Effektivt Sverige

Sverige var otroligt effektiva i början av matchen.

Motståndarmålvakten Aleksander Kosyntjuk gjorde sin första räddning efter en kvarts spel - och då stod det redan 5-0 till Sverige.

När segern väldigt tidigt kändes klar, var det andra saker som gladde.

Som att en av Hultqvists artister, Magnus Muhrén, visade att ryggen håller.

Fyra mål kom från lagkaptenens klubba: två efter hörna, ett på distansskott och en efter en karaktäristisk genomåkning från mittplan.

- Det är normalläge med ryggen igen. Det känns helt okej, jag kommer säkert att känna av det i morgon men jag hämmas inte av det under matchen, sade Muhrén om sitt ryggskott/kotf örskjutning.

Hemma bäst

Även Michael Carlsson, skyttekung i de två senaste VM-turneringarna, har varit skadedrabbad och inte riktigt funnit sig till rätta i proffslivet i ryska Vodnik.

Tillbaka på den forna hemmaplanen Rocklunda kände publiken igen sin gamle favorit.

Carlsson gjorde tre mål, och kunde ha gjort fyra om han bara haft lite mer skärpa i ett friläge.

- Det är klart man har varit lite orolig att det gått trögt i Ryssland. Jag har haft problem med ljumskarna en längre tid och så är det svårt att vänja sig med spelet där borta. Men det är skönt att vara tillbaka i landslaget, vi är så taktiskt drivna, vi vet ju nästan exakt var bollen kommer att hamna, sade han.

Den förre VSK-spelarens 7-1-mål var otroligt vackert.

Carlsson gjorde en magisk nedtagning på Göran Rosendahls lyra och kunde enkelt slå in bollen.

Dessutom verkade inte saknaden av Pelle Fosshaug vara så stor. Henrik Hagberg, Stefan Erixon och Andreas Eskhult visade alla att det finns andra som kan servera bollar till anfallarna.

Lillis firade utan mål

De svenska målen delades annars på nio olika målskyttar, och bara Stefan Söderholm och Stefan ''Lillis'' Jonsson lämnade isen utan någon poäng. ''Lillis'' kunde dock glädjas åt att han nu har spelat 100 landskamper - något bara nio svenskar gjort före honom i historien.

Annars kommer det svenska firandet att vara kortvarigt.

Redan på måndagen väntar nästa match, mot Finland i Uppsala.

- Det blir en helt annan match. Det finländska laget är bra på pappret, men vi tror vi vet var vi har dem. Det känns som om vi har något riktigt bra på gång, sade Kenth Hultqvist.

Niclas Johansson/TT