Sverige enkelt till final i bandy-VM

Kazakstan besegrades med 10-3 i semifinalen

SPORTBLADET

SANDVIKEN (TT)

Magnus Muhrén inledde hemma-VM med ett ryggskott.

Nu har han fört Sverige till final - och sig själv till ledning i poängligan.

- Jag har aldrig varit så här bra i VM förr, sade han efter 10-3-segern mot Kazakstan i semifinalen.

Lagkaptenen Magnus Muhrén gjorde det mesta rätt på hemmaplanen Jernvallen.

Foto: ROBIN NORDLUND/BILDBYRÅN
ÄN SLANK HAN… Kazakierna hade svårt att hänga med i svängarna när Göran Rosendahl och de andra svenskarna drog upp tempot.

Sandvikenspelaren låg bakom sju av de åtta första målen och såg stundtals ut att kunna göra vad han ville på banan.

Så trots ryggproblemen två dagar före premiären har han gjort sin bästa turnering någonsin.

- Det har gått riktigt bra. Jag gjorde i och för sig ett skapligt VM i fjol, men nu känner jag mig i ännu bättre form, sade Magnus Muhrén.

Semifinalen mot Kazakstan blev inte fullt lika enkel som VM-premiären mot samma nation i söndags, då svenskarna ledde med 5-0 innan motståndarmålvakten ens rört bollen.

Nu behövdes det 15 minuter innan Sverige fick in den första bollen (Henrik Hagberg).

Två forwardspar

Kazakierna spelade smart, och stressade svenskarna med tufft spel och krympta ytor.

- Vi hade också lite problem med vårt försvarsspel, och släppte in dem för mycket ''i vårt hjärta'' (straffområdet). Men killarna gör en bra match och det är dumt att chansa i en sådan här match, sade förbundskaptenen Kenth Hultqvist.

En del chansningar blev det trots allt.

Hultqvist passade på att experimentera med två forwardspar, där den centrala mittfältaren Andreas Eskhult flyttades upp till anfallspositionen, och lät mittfältaren Henrik Hagberg och Magnus Muhrén byta kant i den andra halvleken.

- Vi ville få lite mer struktur i spelet, samtidigt som det är bra att låta de alla få mycket speltid. Tanken var att en skulle gå på djupet och en stå kvar och möta bollen, sade Hultqvist.

Anfallet inte 100-procentigt

Det fungerade inte riktigt.

Anfallsspelet är fortfarande den del av Sveriges spel som inte lyckats hundraprocentigt, men när det övriga laget är så starkt så spelar det ingen roll.

Sverige ledde med 6-0 i halvtid, efter mål av Andreas Eskhult (två), Michael Carlsson, Magnus Muhrén, Göran Rosendahl och Henrik Hagberg.

Och det var Magnus Muhrén som spelade fram till tre av målen och gjorde fyran själv.

- Så fort vi satte lite fart på bollen så märktes det att vi var bättre. De var lite fladdriga i defensiven, sade Muhrén, som nu gjort 16 poäng (8+8) på de fem matcherna.

Den andra halvleken blev en transportsträcka, där Sverige mest försvarade ledningen men kunde inte låta bli att slå in några mål till, fram till 10-3.

Daniel Kjörling vaktade det svenska målet, och gjorde det bra - men vem som får vakta det svenska målet i söndagens final är ännu inte klart.

- Vi får se hur det känns i morgon, och hur det är med väder och vind, sade Hultqvist hemlighetsfullt.

Niclas Johansson/TT