Det blir VM-guld

Lasse Sandlin: Nu är jag ännu säkrare

SPORTBLADET

I god tid förbereder man en krönika inför söndagens VM-final i bandy.

Man letar fram statistik från gamla möten Sverige-Sovjet och Sverige-Ryssland, och man lär sig det mesta om det nya ryska landslaget.

Till slut sitter man ändå här och skriver en krönika om - Ari Holopainen...

För att förstå vidden av vad IFK Vänersborgs 34-årige savolaxare ställde till med på Jernvallen med sina fyra mål och Finlands 4-3 mot Ryssland får man ta till historieboken.

Det har bara hänt en enda gång tidigare under 23 bandy-VM att före detta Sovjet/numera Ryssland missat både guld och silver. Totalt har man 16 guld och sex silver, men vid 1987 års VM i Sverige fick Sovjet stryk av både Sverige (3-2 i Motala) och Finland (4-2 i Kungälv), vilket innebar att finalen på Söderstadion i Stockholm kom att spelas mellan Sverige och Finland, medan Sovjet fick sina fullkomligt unika bronsmedaljer.

Sverige vann lätt finalen, 7-2 (4-0), och i det mästarlaget ingick bland andra dagens förbundskapten Kenth Hultqvist, Hammarby-tränaren Stefan Karlsson och SVT:s expertkommentator Hasse Johansson.

Sista landskampen - VM-finalen

Nu är det dags igen för Sverige-Finland.

På grund av rysk nonchalans och underskattning men också tack vare ett klokt finskt försvarsspel och ett fenomenalt prickskytte av denne Ari Holopainen, som skjutit sju av de åtta finska målen i de båda 4-3-matcherna mot ryssarna.

I dag spelar Ari Holopainen sin 102:a och sista landskamp, och visst är det väl underbart att få sluta på toppen; med en VM-final.

Nu tror jag inte Ari får kröna sin karriär i lejontröjan med ett VM-guld, därtill är Sverige alldeles för bra; något som bland annat måndagens 7-1 i Uppsala visade.

Men med Ari Holopainen vet man aldrig. Han gör nämligen hellre mål än han passar till mål. I vinter i IFK Vänersborg har det hittills blivit 29 mål - mot ett (!) målpass.

Elva år har han spelat i Sverige. I Ljusdal, i Katrineholm och i Villa-Lidköping innan han hamnade i Vänersborg.

Ursprungligen kommen från Varkaus-klubben WP-35, ett av elva lag i finska ligan, just nu på fjärde plats efter ToPV från Torneå, OLS från Uleåborg och Narukerä från Björneborg.

Alla utom tre spelar i Sverige

Inför dagens final kan det vara intressant att se hur bra Ari Holopainen skjutit i vinter, när hans IFK Vänersborg mött Västerås SK, där dagens trolige svenske målvakt återfinns; Andreas Bergwall, alltså.

Tre gånger har de mötts i serien:

16 november, Vänersborg-VSK 3-3 - Holopainen mållös men Sami Laakkonen gjorde två;

28 december, VSK-Vänersborg 8-4 - ett Holopainen-mål, Laakkonen mållös;

27 januari, VSK-Vänersborg, 8-3 - ett Holopainen-mål, två Laakkonen-mål.

Jo, Sami Laakkonen gör en massa mål, han också. Hittills i vinter 31 - plus tre målpass.

Av Finlands 16 man spelar hela 13 för svenska klubbar, bara tre i finska ligan.

Så kanske man i stället borde benämna dagens final: Sverige A-Sverige B...

Så att mitt tips blir ännu säkrare: svenskt guld, alltså.

Lasse Sandlin