Obuhov utsätts för trakasserier

Faluns bandystjärna: Tränare skriker ryssjävel åt mig

SPORTBLADET

Han trakasseras, hånas och utsätts för brutala överfall.

Nu har bandy-Sveriges störste stjärna fått nog.

- Tränare skriker ryssjävel åt mig. Och mot Vänersborg trodde jag nästan att jag skulle dö, säger Sergei Obuhov.

Foto: LEIF R JANSSON/SCANPIX
SARGAD MÅLKUNG Faluns ryss Sergei Obuhov visar upp sin blåslagna och uppsvullna hand, resultatet av en massiv uppvaktning i matchen mot Vänersborg i fredags. "Jag har aldrig mött motståndare som spelar så fult", säger Obuhov som nu överväger att flytta hem till Rysland igen.

I går skrällvann Falun över Hammarby på Zinkensdamm.

Vid sidan av planen stod en svårt sargad målkung.

För Sportbladet visar han upp sin blåslagna och groteskt uppsvullna hand, som vittnar om våldsamma hugg och slag i fredagens bortamatch i Vänersborg.

"Trodde jag skulle dö"

- Jag har aldrig mött motståndare som spelar så fult som Vänersborg gjorde i fredags. Och då har jag ändå varit med om en hel del, säger Sergei Obuhov.

- Jag markerades så jag nästan trodde att jag skulle dö. De slog på mig med full kraft. Till slut åkte jag fram till domaren och visade upp handen. Då åkte jag ut, säger Obuhov.

Undersöks i dag

I dag ska handen röntgas.

- Jag hoppas verkligen att inget är brutet.

Obuhov utsätts för mer än bara fysiskt våld.

- Motståndarna skriker ryssjävel åt mig. Till och med vissa tränare. Så har det varit länge. Men jag vill inte nämna några namn, säger Obuhov.

Faluns lagkapten Pierre Roos rasar över motståndarlagens tilltag.

- Det är skandal att överfallen mot Obuhov tillåts av domarna. Och att tränarna kallar honon ryssjävel ger väldigt dåliga signaler.

- Vi måste markera gentemot förbundet på något sätt. Det vore enormt tråkigt för svensk bandy att tappa en profil på grund av sånt här, säger Roos.

Under säsongen har Obuhov dragit på sig hela 60 utvisningsminuter för protester mot överfallen. Domaren i matchen mot Vänersborg, Tomas Ljung, har utdömt hälften av dessa.

- Domarna är helt enkelt för fega. Vi måste göra något åt det så fort som möjligt. Det tillåts alldeles för mycket, säger domarbasen Christer Johansson.

Överväger flytta hem

Nu överväger Sergei Obuhov att flytta hem till Ryssland.

- Min fru och min dotter trivs jättebra i Sverige och vill att vi stannar. Men i Ryssland skulle jag slippa att bli kallad ryssjävel och alla våldsamma slag.

Magnus Helander