Här försvinner en bandyklassiker

Nedflyttning och konkurshot - nu kämpar Ljusdal för att överleva

SPORTBLADET

En klassisk bandyort har sorg.

Ljusdals BK spelar i höst i division ett.

Tränaren Lännart Nilzon är hård i sin dom mot krislaget som hotas av konkurs.

- Ska klubben räddas måste den utveckla, inte avveckla.

Foto: SCANPIX
Ulf Jonsson (tv) i kamp med Vetlandas Björn Einarsson i Ljusdals sista (?) match i svensk elitbandy.

När Kalix finske VM-hjälte Marko Miinala klippte in 6-5 mot Boltic i slutminuterna var Ljusdals långa mardrömssäong över.

Den slutade med degradering till ettan - och med tanke på vad det klassiska hälsingelaget gått igenom i vinter var det inte oväntat.

Stjärnan försvann

Klubben har ett konkurshot hängande över sig - underskottet är just nu på cirka en halv miljon kronor - och har tvingas dra i alla bromsar för att minimera utgifterna. Bland annat har delar av kanslipersonalen nu sagts upp.

- När den nya styrelsen gick in i det här i höstas var underskottet cirka en miljon. Vi har tvingats vara stenhårda i våra åtgärder och jag gissar att många tappat förtroende för klubben. Fokus har inte varit på det sportsliga utan det ekonomiska och vi har inte kunnat ge laget rätt stöd för att klara det här, erkänner ordföranden Josef Guttenkunst.

Ryske stjärnan Igor Gapanovich, 35, stoppades från spel i december efter problem med övergångshandlingarna. Han vände hem till Ryssland och är nu ordinarie i Vodnik.

- Vi tappade en av våra bästa spelare och mycket av vårt spel. Men att det skulle sluta så här illa trodde jag aldrig, säger tränare Lännart Nilzon.

"Det är en livsstil"

Nilzon, 43, är en av Ljusdals största spelare genom tiderna. En egen produkt med stort hjärta som nu hoppar av tränarjobbet och återgår till jobbet som instruktör på ortens bandygymnasium.

- Jag har varit med och både gått upp och åkt ur förut. Men det här är det absolut tyngsta jag upplevt med Ljusdal. Bandyn är ju en livsstil här, säger han och suckar.

I sorgens stund är han också kritisk till förfallet.

- Det här har ju pågått i flera år, tyvärr. Det speglar bara den situation som klubben befinner sig i. Alla problem runt omkring laget har förstås också spelat in, men vi kanske har det stöd vi förtjänar. Näringslivet och sponsorer har nog gjort vad de kunnat, säger han självkritiskt.

Redan i dag samlas styrelsen för att diskutera klubbens framtid och nu aviseras stora rensningar i spelartruppen.

- Vår ambition är att sänka den totala spelarersättningen, som är klubbens klart största utgift, med hälften. Vi har ett av Sveriges bästa U19-lag och vi måste bygga framtiden på dem och försöka behålla en stomme, säger Guttenkunst.

Vad händer med World Cup i Ljusdal?

- Alla signaler vi fått från internationella förbundet tyder på att vi får behålla det. Det finns ett beslut på att vi ska arrangera World Cup till 2008, säger Josef Guttenkunst.

44 säsonger i högsta serien

PeO Larsson