Drömdygn för Oksanen – från BB till seger mot Bajen

”Nu ska jag hem och sova”

SPORTBLADET

Natten till tisdagen blevTimo Oksanen, 29, far för andra gången.

Ett par timmar senare höll han sånär nollan när Bollnäs manövrerade ut Hammarby och vann med 5–2 på Sävstaås.

– Nu ska jag hem och sova, det blev inte mer än fyra timmar i natt, säger han.

Strax efter midnatt förlöstes Oksanen jr (arbetsnamnen är Saku eller Mattias) förlöstes på Hudiksvalls sjukhus.

Bollnäs målvaktsreserv Henrik Rehnvall var beredd att hoppa in mellan stolparna inför matchen mot Hammarby. Men vid lunchtid idag bestämde sig Oksanen ändå för att spela.

– Barnets mamma Eveliina tyckte att jag skulle vara med, jag får tacka henne. Men det var inte lätt att spela, det är så många tankar som snurrar i huvudet – man vill veta allt vad som händer med barnet, säger Oksanen.

Timo Oksanen höll tätt i 78 minuter trots att han bara fick fyra timmars sömn natten före matchen mot Hammarby.

Bollnäs inledde i medvind – det märktes. Före paus hade hälsingarna klart grepp om matchen. Anders Spinnars gjorde 1–0 på hörna efter fyra minuter, tio minuter senare slog Patrik Larsson en långlyra fram till Hans Åström – 2–0.

- Vi spelade bra, särskilt gjorde försvaret en fin insats. Det var tur – ska man var helt ärlig så var väl min skärpa inte den bästa idag, säger Oksanen.

Bollnäs hade bud på ett par mål till före paus. Bland annat missade hemmalaget sex hörnor. I andra halvlek blev Hammarbys spel något bättre, men det var Bollnäs som gjorde målen. Daniel Skarps slog in en hörnretur efter 63 minuter och 17-årige allsvenske debutanten Tobias Björklund gjorde 4-0 på nästa hörna.

– Kul för honom. Jag hade faktiskt ett snack med Tobias i måndags och sa till honom att jag tycker att han har otroliga möjligheter att lyckas - det är bara att gå in och ta chansen, säger Björklunds nästan 20 år äldre lagkamrat Hans Åström.

Hans Åström rakar in 2-0 till Bollnäs, vackert framspelad av Patrik Larsson.

Hälsingefesten fortsatte när Patrik Larsson dunkade upp 5-0 i nättaket. Hammarby fick in två reduceringsbollar på slutet. Men det var en klen tröts för stockholmarna. Det för dagen grönklädda bortalagets försvarsspel fungerade dåligt. Landslagsförsvararen Marcus Bergwall, vars tänkta övergång från BolticGöta till Hammarby fortfarande ligger i Svenska Bandyförbundets skiljenämnd, hade behövts på isen.

Bollnäs har nu fått en kanoninledning på säsongen: seger i World Cup och premiärvinst mot topptippade Hammarby.

– I World Cup såg vi att vi kunde vinna mot alla världslag utom Hammarby som inte var med där. Nu vann vi mot dom också, det var skönt, säger Åström som just påbörjat sin tionde säsong som Bollnässpelare. Något bättre Bollnäslag än årets har han, enligt honom själv, aldrig spelat i.

– Vi var bra i fjol också men nu har alla blivit ännu starkare i sina roller. Att vinna idag var jätteroligt, men jag tror ändå att det blir en tuff resa fram mot elitserien, säger han.

Seger i World Cup och allsvensk premiärvinst mot hammarby - Bollnäs är i form just nu.

Timo Oksanen är inne på samma linje:

– Det var några grabbar i omklädningsrummet som var himla glada för att vi vann men jag tycker inte att man ska göra bollen vackrare än vad den är. Två poäng mot Hammarby är inte värda mer än två poäng mot Sirius.

Sportbladet.se ([email protected])