Derby nära att snuva VSK på poäng

Anderbro förstörde festen

SPORTBLADET

Nykomlingen BK Derby var bara tre minuter från att ställa till med en storskräll i bandyallsvenskan.

Då förstörde Västerås SK:s Patrik Anderbro festen för Linköpingsklubben.

Hemmapremiären i högsta ligan slutade med en knapp förlust med 2–3 mot VSK.

– Vi gjorde en riktigt bra match – åkte mycket skridsko och kämpade något grymt. Därför kändes det väldigt tungt att släppa in Anderbros skott i slutminuterna, sade Derbyspelaren Robert Ahxner.

– Ett kvitto på att vi ändå hänger med ganska bra, trots att ingen tror på oss, konstaterade lagkamraten Erik Hagström. Men vi hade nog hoppats på fler åskådare än 750, speciellt mot ett så klassiskt lag som Västerås.

Derby chockade trots allt den 17-faldiga svenska mästaren i inledningen. Två bröder ordnade en sensationell ledning för den bottentippade nykomlingen.

Överraskande bra

Redan efter 38 sekunder stänkte Erik Hagström upp 1–0 i nättaket på retur efter ett frislag.

Och bara åtta minuter senare var det dags igen, då lillebror Oskar klippte in 2–0 efter en soloåkning av Johnny Hellström.

Visserligen kvitterade Västerås inom loppet av tre minuter genom Johan Östblom och Patrik Anderbro, men Derby hängde med överraskande bra och stressade länge högt upp på planen.

– Deras lyft kändes livsfarliga i första halvleken och jag måste erkänna att jag blev lite överraskad att de var så nära att få med sig en poäng, sade gästernas tränare Andreas Westman.

– Vi höll oss till planen så gott som hela matchen, men blev kanske lite för heta i andra halvlek, analyserade Johan Pettersson, östgötarnas tränare.

Aldrig hängt kvar

Tittar man bakåt i historien har Derby varit uppe i allsvenskan fyra gånger tidigare. Vid samtliga tillfällen har klubben åkt rakt ut.

Faktum är att laget under dessa säsonger bara vunnit två matcher – sammanlagt.

Senaste sejouren var 1955 och vid comebacken 50 år senare är det tänkt att föreningen för första gången någonsin ska klara ett nytt kontrakt i högsta ligan.

– Vi måste se till att bryta den hemska traditionen som klubben haft i allsvenskan tidigare, sade Erik Hagström.

Lika jämnt som det var i Linköping var det i Karlstad, där Boltic-Göta vann med 4–3 över Motala, och i Vetlanda där hemmalaget vann med 4–3 över Vänersborg. I den fjärde matchen i södergruppen vann Villa-Lidköping med 8–3 hemma mot Katrineholm.

I norrgruppen vann Broberg hemma över Sirius med 7–3, och svenska mästarna Edsbyn hemma över Falun med 8–4.

TT