Daniel Liw RF-basens nya bandyfavorit

SPORTBLADET

1941 åskådare kom för att se Edsbyns onsdagsmatch mot Falu BS. En av dem var Riksidrotsförbundets nya ordförande Karin Mattsson som under onsdagen upplevde sitt livs första allsvenska bandymatch. Hon fick se Edsbyn vinna med 8-4 och hann också skaffa sig en favoritspelare: Daniel Liw.

- Han stack ut, det ser så lätt ut när han spelar, säger Mattsson.

Inför matchen talade Karin Mattsson inför Edsbyns sponsorer och hann också med en guidad rundtur i Edsbyn Arena.

- Det var en upplevelse i sig bara att komma till Arenan. Det är så fascinerande att något sådant här har kommit till i en kommun med bara 10 000 invånare. Det borde inte vara möjligt, men ändå är det det, säger hon.

- Att en förening på det här sättet sätter en hel bygd på kartan är helt fantastiskt.

Fantastiska var också lirarna i det regerande svenska mästarlaget när det blev dags för match mot Falun. I alla fall stundtals. Segersiffrorna 8-4 kunde varit betydligt större. Daniel Liw spelade fram Jonas Edling till 1-0, Kimmo Houtelin gjorde 2-0 på hörna, Jocke Hedqvist ökade på till 3-0 och strax före paus gjorde Daniel Andersson, som tvingades avstå söndagens match mot Sirius på grund av feber, 4-0.

Edsbyn var bra. När Daniel Liw en bit in i andra halvlek smällde in bollar såg hemmalaget ut att gå mot tvåsiffrigt men på slutet hyfsade BS till siffrorna något.

Karin Mattson var nöjd med den underhållning som bjöds på isen.

- Jag har aldrig varit på en allsvensk match tidigare. När jag växte upp i Östersund gick jag och tittade på ÖBS (Östersunds BS) på Odenvallen ibland, men det var länge sedan.

RF-orföranden åker med jämna mellanrum ut och hälsar på hos olika idrottsföreningar runt om i landet.

- Jag försöker vara ute mycket, det är viktigt att själv få se olika delar av idrotts-Sverige på plats, säger Mattsson som tror på en ljus framtid för bandysporten:

- Det finns en framtidstro. Det pratas till exempel mycket om vem som ska bli tvåa i Sverige att hålla sig med inomhusarena. Bandyn är också en sport med lång historia och stark kulturell identitet.

När bandy-VM avgörs i Sverige 28 januari-5 februari räknar Karin Mattson med att vara på plats.

- Ja, jag utgår från att jag kommer att gå på någon eller några av matcherna.

Efter matchen åkte Karin Mattson söderut, mot Stockholm. Det gjorde också Edsbyns lag. Natten tillbringar laget på Hotel Nova Park i Knivsta, samma hotell där laget SM-finalladdat inför guldmatcherna de senaste två säsongerna, 09.45 torsdag morgon flyger laget från Arlanda via St Petersburg till Archangelsk. 10.00 (svensk tid) på lördag väntar Europacupfinal mot Vodnik. 

- Vi räknar med att möta ett taggat Vodnik, för dem är det här säsongens match. Att vinna titlar är väldigt stort för ryska lag och det här är deras stora chans att ta hem en buckla den här säsongen, säger Edsbyns assisterande tränare Franco Bergman.

16 spelare följer med på resan till Archangelsk. Bland de som får stanna hemma finns ryggskadade Patrik Rönnqvist samt Fredrik Åström. Däremot har tidigare febersjuke Daniel Jonsson tillfrisknat och reser med till Ryssland.

Sportbladet.se ([email protected])