En sport som är ute...

Innebandyn lockar fler än ”vanlig” bandy: ”Folk sitter hellre inomhus och har det skönt”

SPORTBLADET

Publiken överger bandyn.

Istället lockar innebandyn allt fler åskådare.

– Jag förstår att folk hellre sitter inomhus där de kan ta en pilsner och ha det skönt, säger Peter Fredholm, tränare i BolticGöta.

Foto: BILDBYRÅN
DEN DÖENDE BANDYN? Sirius–Edsbyn lockade bara 632 åskådare i söndags.

BolticGöta hade delat ut 15 000 fribiljetter till gårdagens match mot Motala, allt för att locka mycket folk till Tingvalla. Målet var att slå det gamla publikrekordet på drygt 5000 personer.

Vädret var perfekt och BolticGöta vann med 4-3 – men bara 3513 personer stod på läktarna. Ett tydligt exempel på att svensk bandy är inne i en publik-kris.

– Jag vet faktiskt inte vad man ska göra när inte ens gratisbiljetter funkar. I vanliga fall är det ju vädret som förstör, det är klart att ingen kollar när det regnar och blåser så kanske är inomhushallar enda räddningen, säger Peter Fredholm.

Ett lysande exempel på att inomhusidrotter lockar folk är innebandyn. Sedan 1990 har publiken vallfärdat och i söndags kom ytterligare ett popularitetsbevis. Då spelades fem matcher i vardera sporten, innebandyn snittade 1248 personer per match, bandyn bara 1092.

– Innebandy är bekvämt, jag förstår att det lockar folk, säger Fredholm.

För att stoppa den nedåtgående trenden har bandyförbundet startat projektet ”Publikvänlig bandy” vars första förändring blir att på prov spela några matcher i 3x30 minuter. Förhoppningen är att iskvaliteten ska bli högre, publiken varmare och bandyn jämnare.

– Konkurrensen mellan olika sporter ökar hela tiden, vi måste göra något, säger Karl-Erik Eckemark, vice ordförande i Svenska Bandyförbundet och ansvarig för projektet.

Att dela upp matcherna i tre perioder är också ett önskemål från SVT som vill ha två pauser att fylla med mellansnack.

– Tv har naturligtvis bra genomslagskraft, kanske är det den profileringen bandyn behöver, säger Karl-Erik Eckemark

Den första matchen som spelas 3x30 minuter i år är den mellan Västerås och Vetlanda på söndag.

Förändringar som skulle kunna locka tillbaka publiken till bandyn:

AnnaMaria Jansson