Edsbyn vann Europa- cupen i snödrama

”Att vinna i Ryssland liknar ingenting annat”

Foto: Sandra von Euler
Cupmästare Edsbyn besegrade Vodnik med 6-4 i finalen av europacupen i bandy – en match som präglades av ett ymnigt snöfall.
SPORTBLADET

ARCHANGELSK

Svenska mästare, segrare av Svenska Cupen och Europacupmästare – allt under 2005. Efter Edsbyns fantastiska trippel flödade champagnen i omklädningsrummet under Stadio Truds mäktiga läktare.

Europacupfinalen mot Vodnik utvecklade sig en gastkramning som inte tog slut förrän Peter Törnberg på övertid slog in sitt andra raka hörnmål fram till 6-4.

- Man är framme vid sina drömmars mål, men det är inte svårt att skaffa sig nya drömmar, säger högerbacken som blev finalhjälte i Archangelsk.

Foto: Sandra von Euler
Magnus Olsson provar segerkepsen.

Påhejade av runt 8000 hemmasupportrar i snö och blåst på Stadio Trud i Archangelsk svarade nya, unga Vodnik för en heroisk insats i Europacupfinalen mot Edsbyn.

Det var hälsingelaget som försökte föra spelet i matchen, men speluppbyggnaden fungerade inte under första halvlek. Vodniks unga spelare kämpade som om det gällde livet och forecheckade högt upp i banan i varje anfall. Så fort en edsbyspelare fick bollen var en ryss framme och störde.

En rejäl fajt

- Det var en rejäl fajt där ute. Vi spelade under konstant press. Publiken gjorde sitt till också, det både kändes och lät som att vi var pressade, säger Törnberg.

Efter en kvart fick Edsbyn in matchens första mål då Jonas Edling slog en hörna i mål. Edsbyn hade ett par chanser att utöka sin ledning, men istället kvitterade Vodnik efter ett snyggt anfall som avslutades med att Archangelsklagets storstjärna Jevgenij Khvalko rakade in bollen i öppet mål efter en läcker frispelning. Khvalko, som tidigare varit mittfältare var väldigt offensiv och anförde Vodniks offensiva spel.

I mitten av halvleken tog Edsbyn ledningen när Per Hellmyrs slog in en hörnretur. Efter det följde en period då det svenska mästarlaget hade fler möjligheter att utöka, men målen kom inte och efter hand tog Vodnik över. Med två snabba mål skaffade sig de gulklädda överläge i paus.

”Vi bestämde oss för att kämpa

Alexander Berezin kvitterade med ett isskott efter en frislagsvariant och tidigare Falu BS-spelaren Jurij Radusjin lyckades få in 3-2 efter en tilltrasslad situation. Peter Törnberg försökte rensa bort bollen precis innan mållinjen men rensningen gick in i egen bur.

- Vi knöt näven i paus och bestämde oss för att kämpa, de fortsatte köra men efterhand spelade Vodnik lite mer tanklöst, säger edsbyanfallaren Daniel Andersson.

I halvlekens sista minut brände Daniel Jonsson ett friläge, men efter paus fick Edsbyn utdelning. Daniel Andersson satte 3-3 från nära håll friställd av Per Hellmyrs precisa frislag.

- Jag fick bollen på skridskon och hade klubban mellan benen, jag tror att jag petade in den med klubbspetsen, säger Andersson.

Tio minuter in i halvleken tog Edsbyn ledningen när Joakim Hedqvist fick på ett bra skott mitt i straffområdet.

Spännande avslutning

Men Edsbyns målmässiga övertag varade bara en minut. Kirilij Petrovskij gjorde 4-4 efter ett snabbt anfall. Slutfasen av matchen var riktigt spännande. Stämningen på läktarna var hög och Vodnik slet stenhårt. Det gjorde även Edsbyn – det var två adrenalinstinna lag ute på isen.

Nitton minuter före slutsignalen fick Edsbyn sin sjätte hörna för matchen. Magnus Olsson slog in bollen och Peter Törnberg pangade in 5-4 mitt i straffområdet. Ett mycket viktigt mål.

- Det målet kom i precis rätt läge. Vi hade kämpat oss upp, fick en hörna och satte den. Visst fick de några lägen, men så blir det, säger Törnberg.

Matchens lirare var utan tvekan Edsbyns landslagshalv Per Hellmyrs som spelade fantastisk bandy såväl offensivt som defensivt. Under andra halvlek hade Vodnik stora problem att komma tillrätta med Hellmyrs säkra brytningar, snabba uppspel och öppnande passningar.

”En otrolig uppförsbacke”

I matchens allra sista sekunder avgjordes matchen definitivt. Peter Törnberg slog till på ännu en hörna, bollen tog på en Vodnikskridsko och rullade längs mållinjen innan den bestämde sig för att stanna någon decimeter innanför. Slutsignalen gick och Edsbyn drog på sig specialframtagna kepsar med texten ”Edsbyn Eurocup Champions 2005”.

- Att vinna i Ryssland liknar inte någonting annat. Det var en otrolig uppförsbacke som vi klarade av, säger Edsbyns tränare Ola Johansson.

- Vi stod upp och vann och det stärker oss kraftigt inför framtiden. Att möta Vodnik i Archangelsk är inte som att spela mot dem hemma. Det är helt andra styrkeförhållanden som gäller när man är här. De satsar allt på att vinna och har publiken i ryggen. För oss är det här en jätteseger.

Efter matchen stannade publiken kvar på arenan. Båda lagen fick åka ärevarv ackompanjerade av jubel och applåder.

- Fantastiskt att få vinna en final som spelas med den här inramningen, otroligt kul. Och det känns rätt bra att få ställa in en sån här i prisskåpet hemma i Edsbyn, säger Edsbyns lagkapten Magnus Olsson och tittar på Europacuppokalen som står bredvid honom på bänken i omklädningsrummet. Vid sidan av en urdrucken champagneflaska.

sportbladet.se ([email protected])