Undvik Byn – då blir det final

Lasse Sandlin: Nu börjar den verkliga festen – och kampen om en andraplats...

SPORTBLADET

Nån gång i forntiden var det annandagen.

Numera, eller låt oss åtminstone säga denna gång, är det på trettondag jul den verkliga bandyn drar igång.

Efter en lång transportsträcka under november och december startar alltså elitserien idag.

Fyra heta norr-söder-möten direkt.

ETABLERADE I fjol vann Edsbyn guldet. I år har de bara en förlust och en hemmasvit på 27 raka segrar. Efter Edsbyn är det däremot tajt. Sportbladets Lasse Sandlin rankar Hammarby som det näst bästa laget i dagsläget.

Edsbyn, de två senaste årens mästare, står i en klass för sig, men i skiktet därunder kan egentligen vilket som helst av de övriga lagen knipa den andra finalplatsen på Studenternas IP i Uppsala söndag 19 mars.

Det viktigaste är egentligen att undvika Edsbyn före finalen.

Väl i en final kan allt hända men på vägen dit i kvarts- och semifinal bör man allt undvika Byn som inte förlorat hemma i Arenan sedan 18 februari 2004: 2–8 den gången mot Hammarby efter fem David Karlsson-mål i en för hemmalaget betydelselös match – man hade redan vunnit Elitserien...

Naturlig utmanare?

Sedan dess 27 raka utan förlust på hemmaplan – 24 vinster, tre oavgjorda.

Ola Johanssons och Franco Bergmans mästarlag har förresten inte varit så pjåkiga på bortaplan heller. Totalt bara fyra förluster under samma tidsrymd: två mot Hammarby (1–4 för en dryg månad sedan och 6–2 förra vintern) och två mot Villa (6–7 i elitserien och 4–7 i semi förra vintern).

Villa hade varit en naturlig utmanare, om det inte varit, att man brandskattats så hårt inför den här säsongen: Johan Andersson till Zorkij, Daniel Andersson till just Edsbyn, Marcus Sixtensson till Sandviken och så slutade ju veteranen Jörgen Gustafsson – även om ”JG” sedan ändrat sig och mitt under säsongen snörade på sig skridskorna igen.

Välkommen tillbaka, JG!

Alla saknar honom

Men Villa ska ändå knappast kunna skaka Edsbyn, även om man i Lidköping påstår sig ha hittat årets komet i Martin ”Äpplet” Apelqvist och fyller på med:

– Vem saknar Daniel Andersson...?

Det gör väl alla!

Så här tänker jag mej att trettondagens premiäromgång slutar – med stor hänsyn till hur det gått i vinterns spel och med lite bakgrund från de senaste åren:

? Edsbyn – Vetlanda 1

Lagen möttes fem gånger i fjol, i elitserien och i kvartsfinalen. Efter 3–3 i första mötet vann Edsbyn de övriga fyra: 5–1,

5–4, 8–6 och 6–3.

? Sandviken – Villa-Lidköping 1

Två matcher ifjol: 2–2 i Sandviken, 6–5 i Lidköping i sista omgången då Villa vann Elitserien. Båda lagen betydligt försvagade igår. Hemmaplan avgör.

Broberg bättre detta år

? Vänersborg – Hammarby 2

Möttes inte alls ifjol. men Vänersborg har av tradition svårt mot Hammarby. När de möttes i kvartsfinalen säsongen 2003–04 vann Bajen i tre raka: 4–1, 4–3 (sudden death) och 10–4.

? Västerås – Broberg x

I fjol vann VSK lagens båda möten – 5–2 hemma, 2–1 borta – men jag har en känsla av att årets Broberg är lite bättre än ifjol, årets VSK något sämre än ifjol.

Själv offrar jag familjefriden och drar till Vänersborg. Avslag 19.00 en helgdagskväll.

Förklara det den som kan. Jag kan det inte...

Sandlin rankar lagen inför elitseriestarten

Lasse Sandlin

ARTIKELN HANDLAR OM