Elitstarten – rena rama målfesten

Sandviken och Edsbyn bjöd på målfyrverkeri

SPORTBLADET

Elitseriepremiär i bandy - ja. Men knappast jämnt. Sandviken krossade Villa/Lidköping med 12–2 (6–1).

– Kul för oss att få göra lite mål. Målet är att nå SM-final, sade Sandvikens tremålsskytt Patrik Nilsson.

Med samma siffror besegrade Edsbyn Vetlanda på hemmaplan.

Många har sett fram emot starten av elitserien i bandy, då matcherna skulle bli jämnare.

Fast publiken runt Jernvallen, 1779 åskådare, i Sandviken fick inte se mycket till kamp, därtill var Villa för uddlöst. Avsaknaden av sjuke skyttekungen Ari Holopainen var en av orsakerna, men inte hela sanningen.

Efter en pigg start av båda lagen ryckte Sandviken snabbt undan. 19-årige talangen Daniel Berlin låg bakom både Sandvikens första mål som gjordes av Patrik Nilsson med en minuts mellanrum.

– Daniel gör det verkligen bra. Han är en av de nya spelare vi håller på att bygga laget med. Det finns också spelare i vårt lag som fått nya roller och det tar alltid lite tid att hitta rätt i grundspelet. Men det tycker jag vi gjort nu, sade Nilsson.

Efter en tiominutersperiod som präglades av lägre tempo tryckte Sandviken gasen i botten igen. Fyra mål inom åtta minuter punkterade matchen. När Daniel Eriksson gjorde sitt andra mål på hörna, 6–0, brydde sig inte ens Villa-försvaret att rusa mot Eriksson, en talade situation.

I andra halvlek lyckades Villa-målvakten Joakim Larsson stå emot hemmalaget i nästan 25 minuter på egen hand. Larsson var Villas bäste spelare. Men inte heller han orkade hålla emot, Sandviken dundrade in ytterligare sex mål.

– Det är kul för oss när det rullar på, samtidigt märktes det att Villa-spelarna gav upp och tappade positioner. Jag tycker att vi har ett lika bra lag som i fjol och målsättningen är att komma till Stundenteras igen. Vi har besegrat alla lag så det är en rimlig målsättning, sade Patrik Nilsson.

Regerande svenska mästarna Edsbyn hade inga problem hemma mot Vetlanda, som slutade fyra i södergruppen. Efter fyra mål i första halvlek fördubblade Edsbyn målskörden i andra halvlek. Jonas Edling fortsatte att hitta målet och var Edsbyns bäste målskytt med fyra fullträffar.

Västerås dominerade stort spelmässigt hemma mot Broberg/Söderhamn i första halvlek men det gav mager utdelning i mål. Men proppen gick ur i andra halvlek då VSK snabbt gick fram till ledning med 6–2 och enkelt kunde kontrollera resten av matchen.

Hammarby fick en smakstart i elitserien tack vare Kalle Spjuth. I andra tilläggsminuten slog han in det avgörande 5–4-målet borta mot Vänersborg. Hemmalaget hade initiativet under större delen av matchen och ledde med 4–2 halvvägs in i andra halvlek. Stefan Jonsson reducerade och med tolv minuter kvar kvitterade Mikael Larsson till 4–4. Misja Pasjkin gjorde två av Vänersborgs mål inför 3013 åskådare.

Sune Karlsson/TT