Sandlin: Förnya gärna - men behåll hörnorna

SPORTBLADET

Tre mål på 90 minuter - inte mycket för att vara bandy...

Här tar man för första gången med sin nya kärlek på bandy och hoppas att hon ska få njuta av mål i massor. Det blev ju hela 47 i elitseriepremiären i fredags, i snitt nästan 12 per match.

Så hamnar man på Hammarby-Västerås...

2-1 - och man får i alla fall vara glad över att dom ännu inte avskaffat hörnorna.

Det har ju snackats om detta som en av många idéer för att förnya bandyn. Själv tillhör jag hörnslagets anhängare, och här kommer därför en kort redogörelse för hörnornas betydelse i denna söndags fyra elitseriematcher.

På Zinkensdamm, där Bajen slår Västerås med 2-1, gör David Karlsson Hammarbys båda mål - på två högerhörnor. Hörnstatistik: 10-3.

På Hällåsen i Söderhamn ordnar Vänersborgs Misja Pasjkin slutresultatet 2-2 mot Broberg - på hörna. Hörnstatistik: 11-8.

På Tjustkulle i Vetlanda inleder hemmalagets Patrik Gustafsson målskyttet med att pricka in en hörna i sjätte minuten, och när Sandviken jagar kvittering och till slut når 4-4 prickskjuter Daniel Eriksson gästrikarnas tredje mål - på hörna. Hörnstatistik: 5-5.

På Lidköpings Isstadion är Edsbyns högerhalv Per Hellmyrs matchens störste med sina tre mål på Villa - två direkt på högerhörnor, ett på retur efter vänsterhörna. Hörnstatistik: 5-9.

Hörnmål på alla arenor men, som vi ser av statistiken, också många missade hörnor.

Från Söderhamn rapporteras att Vänersborg i slutminuterna radade upp fem utan att lyckas träffa rätt.

Oroad i onödan

Apropå hörnor hade jag oroat mej i onödan för hur min nya dam skulle reagera, när det blev hörna och alla i motståndarlaget radade upp sig på mållinjen.

Jag tänkte på en historia om en gammal kollega - jag tror det var DN:s legendariske sportchef R:et Eklöw... - som tagit med sig hustrun på bandy på Stockholms Stadion nån gång i tidernas begynnelse.

Nästan omedebart blev det hörna, och fruns fråga var väl egentligen ganska logisk:

-Rudolf, varför står dom så där? Vad ska dom göra? Ska dom fotograferas?

Men som sagt: här på Zinkens denna söndag ställdes aldrig någon sådan fråga, ty hon hade nämligen sett Selånger i sin medelpadska ungdom, och hon kunde reglerna...

Hammarbys 2-1 speglar inte alls matchbilden - Hammarby var mer överlägset än så... - men planens dominerande spelare var de båda målvakterna, med extra plus för VSK:s fenomenale Daniel Kjörling.

Olov Englund hyllades

Att Västerås tvingades spela utan sina båda landslagsmän Anders Östling (sträckning i låret) och Anders Bruun (ljumskskadad på uppvärmningen) är förstås också en förklaring till matchbilden.

För andra matchen i rad fick Jesper Ericsson pris som Matchens Lirare i Hammarby, men tränaren Stefan Karlsson valde att hylla en back:

-Olov Englund! Finns det en bättre back i Sverige är det bara att gratulera.

Än är det långt kvar i den här elitserien, nio matcher till, men tabellen är redan farligt nära att delas upp i en tättrio med norrlagen Edsbyn, Hammarby och Sandviken före de övriga fem.

Därför kom Vetlandas 4-4 mot Sandviken i söndagens sista match som en trevlig överraskning.

Mera sånt, tack!

Lasse Sandlin