Kalas, Bergwall

35 år i går och viktig seger mot Sandviken

SPORTBLADET

SANDVIKEN

Här på Jernvallen firar Marcus Bergwall sin 35-årsdag med att panga in en hörna, när Hammarby tar tredje raka uddamålssegern i bandyns elitserie.

Sen tar han sats för att kunna se förbundskapten Anders Jakobsson djupt i ögonen och tacka nej till VM. Varpå "Jacke" övertalar sin landslagsback att ändå tänka över ett sådant beslut några dagar...

Stalltips: det blir ingen Marcus Bergwall i VM!

Foto: PERNILLA WAHLMAN
kan glömma VM? Marcus Bergwall fixade ett mål när Hammarby slog Sandviken - men någon VM-form håller inte Bajenbacken i dagsläget.

Det var alltså dramatiskt i det inre av Jernvallen minuterna efter Bajens 5-4 i toppmötet med Sandviken.

I Hammarbys omklädningsrum njöt man av ännu en knapp men ändå klar seger - det blev till exempel 7-0 (!) i hörnor... - och gladdes över att man efter tre omgångar fortfarande inte tappat en enda poäng och ståtar med den exklusiva målskillnaden: plus 3.

I ett hörn berättar Oscar Jonsson om sitt segermål, hans första för säsongen - vilket egentligen inte är så konstigt eftersom han mesta tiden gått ljumskskadad och detta blott är hans sjätte match - och om den taktik som ledde till segern:

- Det var bara att gå ut och gå på hörntänderna...

På en annan bänk sitter Marcus Bergwall, totalt slut efter en match på en totalknottrig is, där bollen studsat omkring och ställt till det, främst för försvararna.

Inte i VM-form

Det är i ett resonemang om "hur viktigt det är att ha studsen på sin sida", som Lesjöfors-sonen, numera boende i Hammarö, Karlstad men bandyskriven på Stockholms Söder i Hammarby IF, kommer in på VM i Sverige 28 januari-5 februari:

- Jag ska snacka med Anders Jakobsson omedelbart nu efteråt. Jag känner ju att kroppen inte orkar med det här. Jag är inte ens i närheten av någon VM-form, och det måste ju även "Jacke"ha sett i dag. Och när det är så, ska andra spela istället.

Nästa tisdag kommer förbundskapten Jakobsson att presentera sin definitiva VM-trupp. Då har han bantat de tidigare 25 till de 16, som måndagen därpå inleder VM-lägret i Edsbyn.

Givna backar där är Anders Spinnars, Bollnäs och Anders Bruun, Västerås, de två som spelade decemberlandskamperna i Villmanstrand, då Marcus Bergwall inte var landslagsaktuell, då avstängd av sin förra klubb BolticGöta.

Än så länge kvarstår Bergwall i truppen, som en följd av onsdagens utvecklingssamtal i Jernvallens inre, men det troliga är att bland de 16 VM-spelarna det till slut bara kommer att ingå tre av ursprungligen fem från Bajen: målvakten Andreas Bergwall, mittfältaren Stefan Erixon och skyttekungen David Karlsson - medan back-Marcus tackar nej och nya fyndet Jesper Ericsson får stå på tillväxt.

Slår inte Fosshaug

Detta skulle i så fall betyda att Marcus Bergwall, som är tidernas fjärde meste landslagsspelare med sina 116 landskamper, i den ligan aldrig kommer ikapp trean Ola Johansson 118, tvåan Hasse Johansson 128 eller ettan Pelle Fosshaug 130.

Jag tror inte detta bekymrar gårdagens födelsedagsbarn. Han har så gott om minnen ändå.

Som tre VM-guld, ett SM-guld, proffsspel i ryska Kazan - ja, till och med en match i div 1-laget Sköndal/GT76 i vars blå tröja han gjorde comeback i december i en enda match, 5-7 och två mål mot Gustavsberg, sen Boltic-såpan löst sig.

Väntad Edsbynvändning

Onsdagsbandyn i övrigt: Vänersborgs Misja Pasjkin dagens målskytt med fem mot Villa (trots en missad straff), Edsbyn i väntad vändning då 0-3 blev 10-4 efter 6-0 i andra halvlek, och roligt att VSK:s Michael Carlsson åter hittat målet efter en tidigare så svag säsong - nu mot Vetlanda tre på en kvart.

Lasse Sandlin

ARTIKELN HANDLAR OM