Första poängförlusten för Edsbyn

Hammarby ny serieledare

SPORTBLADET

Fjärde matchen, fjärde vinsten. Men det var inga lätta poäng Hammarby tog mot Vetlanda i fredagens match på Zinkensdamms IP. Vetlanda jobbade stenhårt och var under andra halvlek på väg att skaffa sig grepp om matchen. Vid ställningen 3-3 kom Björn Einarsson helt fri med Andreas Bergwall men sköt utanför. Istället gav Jesper Ericsson hemmalaget ledningen med 4-3. Då orkade inte VBK längre.

- Det var väldigt viktigt. Kul - det är inte så vanligt att jag gör mål, säger Ericsson.

Målet var örebroarens tredje i år. Från nära håll satte han bollen i nät framspelad av Stefan Erixon.

- Skönt att vi vann, vi klantade till det skapligt. I första halvlek var det ju hur lugnt som helst.

Hammarby gick till paus med en 3-1-ledning. Vetlanda spelade inte dåligt men Bajen var klart bättre och kontrollerade matchen. Hammarbys succéförsvar med Olof Englund, "Lillis" Jonsson och Marcus Bergwall som central trio var återigen bra och Vetlanda hade svårt att komma till vassa avslut.

”Vi slappnade av”

Efter paus hände något. Vetlanda höjde tempot, spelade aggressivt och offensivt. Det verkade inte Hammarbyspelarna vara beredda på. 3-2 kom på straff efter en otroligt läcker soloraid av Ulf Einarsson - matchens prestation. Nio minuter in i halvleken kvitterade VBK när Björn Einarsson som försteskytt tryckte upp en hörna i nättaket.

- De var heltaggade samtidigt som vi slappnade av, säger Jesper Ericsson.

Vetlanda hade flera lägen att ta ledningen, men efter Björn Einarssons frilägesmiss började Hammarby äta sig in i matchen igen och lyckades ta både segern och tätplatsen i elitserien. Hittills så suveräna Edsbyn lyckades nämligen bara nå 3-3 inför 2422 åskådare på Isstadion i Vänersborg. Edsbyn ledde efter en halvtimme med 3-1 men Vänersborg kom tillbaka. Mats Rönnkvist och Henrik Eriksson såg till att IFK gick ikapp till 3-3 före paus.

-Tyvärr drog vi på oss några utvisningar och tappade spelet efter 3-1. Hade vi kunnat hålla spelet bättre uppe i den delen av matchen tror jag vi hade kunnat vinna. 3–3 var rättvist, säger Edsbyns landslagsmittfältare Magnus "Kuben" Olsson till TT.

Villa revanschsuget

Andra halvlek var mållös. Vänersborgs VM-nominerade försvarare Martin Röing tyckte att kryss var rättvist.

-Vi fick möblera om lite efter Edsbyns 3-1-mål när vi var lite illa ute och det fungerade bättre för oss efter det. Edsbyn är mycket tunga att möta och man måste visa samma tålamod som de, annars går man snabbt på en mina, säger han till TT .

I Söderhamn visade Villa Lidköping revanshlusta efter onsdagens förnedrande 0-7-förlust i derbyt mot Vänersborg. Villa låg efter en kvart under med 0-2 men vände till sger med 9-3. Ari Holopainen gjorde tre av Villas mål och återtog ledningen i skytteligan. Totalt har den finländske anfallaren svarat för 32 fullträffar säsongen 2005/2006.    

Sportbladet.se ([email protected])