Det behövs mer för att peta ned Edsbyn från bandytronen

Lasse Sandlin: …men det går att skaka bandyfästningen

SPORTBLADET

VÄNERSBORG

Se där: fortfarande händer det saker i småstadsidyllen Vänersborg...

Det var härifrån Birger Sjöberg 1924 hämtade materialet till sin underhållande tegelstensroman, Kvartetten som sprängdes.

Det var här vi i januari 2006 upptäckte, att det gick att skaka – om än kanske inte att spränga – bandyfästningen Edsbyn.

För trots IFK Vänersborgs 3–3 hemma mot de regerande svenska mästarna, så behövs det allt ännu något mer för att peta ned lagkapten Magnus ”Kuben” Olsson och hans grabbar från den svenska bandytronen.

– Rättvist och inget som stör vår planering, sa ”Kuben”

Och tränaren Franco Bergman var också nöjd med resultatet; speciellt som Edsbyn kommit till spel utan småkrasslige Peter Törnberg och i sin rundgång på anfallare hade lämnat skarpskytten Palle Rönnqvist hemma. Det fanns ju en extra kittling i matchen: detta att de båda allsvenska gruppsegrarna möttes:

? IFK Vänersborg som vunnit Söder med tolv segrar på 14 matcher och +47 i målskillnad;

Edsbyns IF som vunnit Norr med 13 segrar på 14 matcher och +51 i målskillnad.

Norrtoppen ska ju vara bättre än Södertoppen, och så är det nog – även om fredagsresultatet antyder, att man kanske ändå inte är SÅ MYCKET bättre. Av 30 hittills utdelade poäng i elitserien har 19 hamnat i Norr, elva i Söder. Ändå verkar det som om både Vänersborg och Västerås kommer att ställa till det för den topptippade trion från Norr.

Med fredagspoängen gick Vänersborg upp som trea i tabellen, och om VSK nu lyckas besegra Sandviken i söndagens SvT24-match – och varför inte.. så behåller Söder två av de fyra första tabellplatserna.

”Slut, trodde man”

Vänersborg tog en snabb ledning i matchens fjärde minut sedan Mats Rönnqvist, som spelat tre säsonger i Edsbyn, hittat fram med bollen till Misja Pasjkin ,som lugnt bara petade den i mål.

Sen vände matchen snabbt: 1–1 (11) Magnus Olsson fri på Per Hellmyrs pricksäkra långpass, 1–2 (27) Olsson åter fri, nu på målvaktsutkast, 1–3 (29) Jonas Edling.

Slut, trodde man.

Men nånstans i detta läge ändrade hemmalaget taktik på mitten. Vred tillbaka till sitt gamla 1–3–1...

– Och sen tycker jag vi kommer in i matchen igen och faktiskt kontrollerar den ganska bra, säger Magnus Nordin, Vänersborgs tränare.

Mina favoriter för dagen: Henrik Eriksson och Mats Rönnkvist i hemmalaget, Per Hellmyrs och Magnus Olsson hos gästerna.

?

I övrigt:

?Villa tog revansch på sig själv efter 0?7-förnedringen senast och 9–3 mot Broberg betydde också att Ari Holopainen med sina tre mål återtog skytteligaledningen på 32;

Hammarby gjorde som publiken ständigt uppmanar laget, alltså öka takten sista kvarten, TI-DA-HOLM: 4–3 Jesper Ericsson i 77:e, 5–3 Rickard Koch i 85:e. Blev nya serieledare på det.

Till sist vill jag bara rekommendera det generösa utbudet hos tjejerna i Osthallen på Edsgatan i Vänersborg. Tre sorter gav min avslutning på denna fredagkväll en guldkant. Där hade inte ens stora Paris kunnat överträffa detta lilla Paris. Trots Charles de Gaulles klassiska:

– Hur ska man kunna styra ett land med 246 ostsorter?

Lasse Sandlin

ARTIKELN HANDLAR OM