Petad ur VM-truppen – kung i Byn

SPORTBLADET

Fyra edsbyspelare kom med i Anders Jakobssons 16-mannatrupp till VM. Daniel Andersson får nöja sig med att vara reserv på hemmaplan. Men när Edsbyn under onsdagen förlängde sin förlustfria svit i Edsbyn Arena till 30 matcher var det Andersson som var bäst på banan. Andersson satte tre mål när det regerande svenska mästarlaget vann med 7-4.

- Klart att jag är lite besviken över att jag inte finns med i VM. Men jag får träna ännu hårdare och ta chansen nästa år i stället, säger han till TT.

22-åringen blev efter matchen inropad från omklädningsrummet av fansen som hyllade honom. Det var han värd - särskilt med tanke på det läckra, matchavgörande 5-3-målet: Andersson åkte solo från egen planhalva, tog sig igenom VSK:s försvar och avslutade med att tunnla målvakten Daniel Kjörling.

- Tanken från början var att droppa bollen och det trodde nog försvararna också. Men så fick jag en liten gata framåt och då var det bara att fortsätta. Skönt att få göra ett sånt mål ibland, säger Andersson.

Efter den fullträffen 20 minuter före slutsignalen rann Edsbyn ifrån. Men i paus stod matchen och vägde. Edsbyn spelade första kvarten fantastisk bandy och gick snabbt upp i 3-0-ledning genom två mål av Daniel Andersson och ett av Patrik Rönnkvist. Sedan hände något. Västerås bjöds tillbaka in i matchen och lyckades före paus gå ikapp till 3-3. Strax efter paus återtog Edsbyn ledningen när Peter Törnberg smällde in en hörna och drygt 20 minuter senare var det dags för Anderssons showraid. De över 2000 åskådarna i Arenan njöt i fulla drag.

30 raka

Sedan Edsbyn 18 februari 2004 fick stryk mot Hammarby i en betydelselös Elitseriematch (Edsbyn hade redan säkrat seriesegern) har laget nu radat upp 30 matcher utan förlust - 27 segrar och tre oavgjorda.

I år har Edsbyn inlett Elitserien med fyra vinster och ett kryss. Det räcker till en andraplats i tabellen. Leder gör Hammarby som under onsdagen tog sin femte raka seger när Villa Lidköping bortabesegrades med 10-4. VM-anfallaren David Karlsson, som gått mållös två matcher i rad, gjorde fyra mål och gick upp i ledning i skytteligan med sina totalt 37 nätkänningar, en mer än Villas Ari Holopainen.

Viktig Saik-seger

På Tjustkulle gjorde snöfallet att matchen mellan Vetlanda och Broberg spelades 3x30 minuter. VBK, som spelat bra, men fått dålig poängmässig utdelning så här långt in på Elitserien, vann med klara 6-3 efter ett ryck i den andra 30-minutersperioden. 2-2 blev till 5-2 och när Brobergs Jonas Nygren samtidigt snackade till sig matchstraff var matchen avgjord. Bäst på den snötäckta isen var veteranen Stefan Nordén som gjorde tre mål och slet hårt.

Sandviken vann den viktiga streckfajten mot Vänersborg med 6-3 och ligger nu trea i Elitserien, tre poäng efter andraplacerade Edsbyn och två före Vänersborg på femte plats.Gustav Björkman gjorde två av Saiks mål.

Sportbladet.se ([email protected])