Bajen och Byn drar ifrån i toppen

Båda fortsatt obesegrade

SPORTBLADET

Hammarby och Edsbyn framstår som allt klarare SM-finalfavoriter efter söndagens elitserieomgång. Hammarby är redan klart för kvartsfinalspel efter sju raka segrar. Andraplacerade Edsbyn är också obesegrat och förnedrade hemma i Arenan Vänersborg genom att vinna med 10-2.

Edsbyn gjorde lite som de ville i matchen och var på fint spelhumör. Bäst på isen var finske landslagshalven Kimmo Huotelin som slog in 1-0 på hörna, spelade fram Magnus Olsson till 3-0 och Jonas Edling till 4-0. Vänersborg, där Valeri Grachevs frånvaro märktes tydligt, fick lite hopp när Mats Rönnqvist reducerade på hörna ett par minuter efter paus men det försvann när Daniel Liw strax eferåt lyfte in 5-1 efter en läcker frilslagsvariant. Det mesta klaffade för Byn.

- Det är bara att tacka för lektionen. Vi har alldeles för många spelare som inte presterar normalt, det har vi haft problem med på bortaplan även tidigare. Vad det beror på vet jag inte, säger Vänersborgs tränare Magnus Nordin till SVT.

”Liw har lärt mig”

Kvällens största jubel kom när edsbybacken Daniel Välitalo  fick slå in 9-1 på straff. Enligt egen uppgift var det norrlänningens första nätkänning på sex år. Att få chansen från straffpunkten var ovant.

- Daniel Liw har lärt mig att man inte ska krama klubban så hårt när man ska skjuta, jag slappnade av så jag höll på att tappa den, säger han till SVT.

Både spelet och reslutatet 10-2 imponerade. De enda som inte var helt nöjda efter den 31:a förlustfria matchen i Arenan var Edsbyns spelare.

- Vi är stabila även om vi inte är riktigt på topp. Vi får vässa till det framöver, säger anfallaren Patrik Rönnqvist till SVT.

När Hammarby tidigare under eftermiddagen vänd underläge mot Vetlanda och vann med 6-3 i fjorton minusgrader och strålande solsken på Tjustkulle gjorde slog en annan ovan målskytt till. Olov Englunds 1-1-mål var hans första som Hammarbyspelare.

- Jag drog ett par gubbar och sedan sprätte jag in den mellan benen på målvakten från nära håll. När man får kontringsläge, så är det ju bara att köra, säger han till hammarbybandy.se.

Bajen rann ifrån

Vetlanda hade i paus ledningen med 2-1, Stefan Erixon kvitterade en bit in i andra, men Christoffer Edlund återgav VBK initiativet genom att slå in sitt andra mål för matchen.

Till slut var ändå det serieledande bortalaget för starka. Jesper Ericssons 3-3 kom minuten efter Edlunds mål och sedan rann Hammarby ifrån. Tidigare Vetlandaspelaren David Karlsson spelade fram Göran Rosendahl till 4-3 och gjorde själv matchens två sista mål, det sista efter utkast från en annan Före detta VBK-spelare, Andreas Bergwall. Totalt har Karlsson slagit in 38 mål i årets seriespel.

Västerås tog en oväntad seger borta mot Sandviken, trots att VM-backen Anders Bruun på grund av ljumskproblem vilade. VSK gick ifrån till 4-0 på Jernvallen innan Andreas Westh med 20 minuter kvar lyckades reducera på hörna. Gustav Björkman fick in ännu ett Saikmål, men i slutminuterna fastställde Anders Östling slutresultatet 5-2 till Västerås. Michael Carlsson gjorde två av VSK:s mål.

-De lyckades luckra upp vårt försvar på ett bra sätt, säger Andreas Westh, en av Saiks sex VM-spelare, till TT.

-Jag hade känslan att vi hade ett bra grepp om matchen innan deras första mål. Det kändes som vi skulle kunna vinna men efter 2-0 blev det tungt för oss. Vi hade för dåligt bolltempo och fick ingen tid på oss när vi skulle bygga upp spelet.

I Lidköping tog Villa en viktig seger när Broberg slogs tillbaka med 5-2. Villa passerade därmed både Broberg och Vetlanda i tabellen och tog sig upp på sjätte plats. Fyra omgångar återstår. Men först väntar VM.

Sportbladet.se ([email protected])

ARTIKELN HANDLAR OM