”Nu blir det riktigt tätt”

4–5-förlusten mot Finland svider för Sverige

SPORTBLADET

Sverige hade vänt matchen mot Finland och kvitterat efter ett drömmål av Henrik Hagberg.

Då sänkte ett nytt finskt hörnmål bandylandslaget – och nu kan vägen mot VM-final bli tuffare.

– Det blir riktigt tätt, säger SVT-experten Hasse Johansson.

Foto: Bildbyrån
Svenskt depp. Sverige förlorade den andra gruppspelsmatchen i bandy-VM – 4–5 mot Finland innebär att vägen mot VM-final blir svårare.

Efter 14–1-segern mot Kazakstan på Zinkensdamm i lördags reste Sverige till Eskilstuna väl medvetet om att mötet med Finland skulle bli mycket tuffare – och problemen började direkt.

Finland tog ledningen med 1–0 redan efter åtta minuter genom ett sanlöst solomål av finske artisten Samuli Niskanen. Efter att ha tagit fart från egen planhalva manövrerade sig Niskanen förbi svensk efter svensk efter svensk – och var plötsligt fri med Andreas Bergwall och sprätte in bollen till höger om den svenske keepern.

– Jag försökte att passa till nån av killarna men jag hittade ingen och fortsatte att driva mot mål. Synd bara att jag gjorde något mål för mycket i vår match igår, annars tror jag att det här hade varit mitt hundrade landslagsmål, säger Niskanen till SVT.

Svensk mardrömsstart

Knappt tio minuter senare stod det 3–0 till Finland och mardrömsstarten var ett faktum.

– I motvinden i första skulle vi ha spelat lite mer defensivt, tagit det lugnare. Vi gick bort med mycket folk, hade fem man vid deras backlinje i det längre spelet. Vi blev två lagdelar, säger svenske förbundskaptenen Anders Jakobsson.

Efter 1–4 i paus lyckades Sverige vända händelseutvecklingen i andra halvlek och fick bättre linjer i det offensiva spelet. Patrik Nilsson ordnade 2–4, David Karlsson 3–4 och när Henrik Hagberg kvitterade till 4–4 var matchen helt jämn igen.

Svensk glädje – i tio minuter

Målet, i den 75:e minuten, var mycket vackert.

Per Hellmyrs svepte i väg en lång lyra upp mot Johan Andersson djupt i finskt straffområde, och efter en perfekt nedtagning hittade Andersson fram till Henrik Hagberg som med öppet mål kunde raka in kvitteringen.

– Det är en helt underbar nedtagning av Andersson och framspelningen är inte så tokig den här heller, analyserade Hasse Johansson.

Glädjen varade i exakt åtta minuter.

Då drog Finland in en ny hörna, sin fjärde totalt – och vann matchen. Plötsligt ser en svensk semimotståndare ut att bli ett betydligt tuffare lag än vad landslagsledningen hoppats på.

Anders Jakobsson försökte dock direkt att tona det snacket.

– Vi har inte suttit och spekulerat kring eventuella semimotståndare. Efter gruppspelet får vi se vilka det blir, säger Anders Jakobsson.

I morgon fortsätter VM med svenskt möte mot Vitryssland, innna Ryssland väntar på onsdag.

Övriga resultat: Ryssland–Kazakstan 21–3, Norge–Vitryssland 17–2

Sverige–Finland 4–5 (1–4)

Ander Burström