Sänkt - av en svensk

Persson kan stoppa gulddrömmen: "Fick Sverige dit vi ville"

SPORTBLADET

De blågula hängde med huvudet.

Alla utom en.

Sören Persson är svensken som kan stoppa gulddrömmen.

-Vi fick Sverige dit vi ville, säger Finlands förbundskapten.

BLÅVIT GLÄDJE Finland sänkte Sverige i bandy-VM. Segervapnet: bra hörnskytte. Svenske mittfältaren Stefan Erixon hade det inte lika roligt...

Troligtvis får Sverige möta Finland i semifinal på lördag. Det vore tråkigt för Sverige.

Finland är nämligen en storlek för stort. Mycket tack vare förbundskapten Sören Persson. Samme Persson som lett Sandviken till SM-guld och numera tränar Falu BS.

- Vi fick Sverige dit vi ville, men matchen betyder egentligen inte så mycket mer än ett bra självförtroende för oss, säger Persson.

"Har bra skytte"

Fyra av finnarnas mål kom på hörnor. Men förutom skyttet spelade Finland taktiskt riktigt. Högt upp i första halvlek, defensivt i andra.

- Vi vet att vi har ett bra skytte, men det viktigaste är att när Sverige hämtar upp från 1-4 till 4-4 så är det ändå vi som går in och avgör. De här killarna kör stenhårt i 92 minuter. Jag vet att de levererar.

Och nog levererade Finland allt. Efter 19 minuter var ställningen 3-0. Och det trots att finnarna hade tre utvisningar under den första kvarten.

- Jag vet inte vad domarna sysslade med. Tror de att det är någon jäkla frökenbandy? Som tur är så stod Sverige nästan still under tiden så vi kunde till och med göra mål, säger Persson.

Respekt för Ryssland

I nästa andetag passar han på att berömma Finlands fysiska spel.

- Det är precis det spelet vi måste behålla mot Ryssland. Hårt och längs med isen.

Har ni stor respekt för dem?

- Ja, vad jag har sett på video så vågar man väl knappt ställa ut skridskorna. Nej, allvarligt talat, vi har ingen extra respekt för just Ryssland. Men respekt har vi, det ska man ha för alla lag i ett VM.

Hur skönt var det att vinna över Sverige?

- Äh, det finns säkert prestige i det där, men det är inget jag tänkt på. I nuläget tänker vi bara på att vi har chansen att slå ryssarna.

Här är Finlands segerrecept

AnnaMaria Jansson

ARTIKELN HANDLAR OM